Octavia overbeviser som ladehybrid

0
959

BILTEST: Skoda Octavia iV ladehybrid er en rummelig, komfortabel og veludstyret bil. Men batteriets opladningstid og rækkevidde skuffer.

Hvilken bil?

Med sin størrelse mellem Golf og Passat, velrenommeret teknik fra VW-koncernen og fair priser, har Octavia været en publikumsfavorit på det danske marked siden debuten i 1996. Den succesbølge kan Octavia som ladehybrid, kaldet iV, være med til at forlænge, da favorable registreringsafgifter på denne biltype er med til at holde priserne nede. Som ’moderigtig’ ladehybrid har fjerde generation af Skoda Octavia en 1,4 liters turbobenzinmotor suppleret med en elmotor og et opladeligt batteri. Teknikken er hentet direkte fra VW og gennemprøvet. Allerede i slutningen af 2014 blev der nemlig sendt en VW Golf GTE på markedet. Her tester vi stationcar-udgaven, Combi, der står for langt den største del af salget i Danmark. Testbilen med Plus-udstyr koster 340.000 kr. og har, som alle udgaver, 204 hk og 6-trins DSG-automatgear. Octavia iV opladningshybrid fås som sedan fra 300.000 kr., og Octavia fås fra 220.000 kr.

Vidste du at?

Skoda Octavia iV findes også som en kraftigere ladehybrid i en såkaldt RS-udgave, hvor den samlede effekt med en ændret software er øget til 245 hk, og der er indlagt kunstig motorlyd for at give et mere sportsligt udtryk.

I praksis er det nok de færreste, der kan mærke den store forskel på testbilen og RS-udgaven, selv om sidstnævnte på papiret er en anelse kvikkere. Octavia RS iV koster fra 390.000 kr., men vær opmærksom på, at den ikke kan få monteret et anhængertræk, mens den ’almindelige’ Octavia iV må trække op til 1.500 kg på krogen.

Hvordan er førerpladsen?

Det er en fornøjelse at sætte sig i det velformede, faste sæde bag rattet i Octavia, der blandt andet fører sig frem med blødt stofbetræk og blank pianolak på instrumentpanelet, et nydesignet rat med to eger, der er lækkert at betjene med sin luftige udformning og ægte læder. Læg dertil en 10 tommer centerskærm og knivskærpe digitale instrumenter, blidt klikkende trykknapper og automatgearet, der betjenes med en lille, elegant gearvælger, så savner man ikke rigtig noget. Det skulle da lige være, at temperaturen i kabinen kunne justeres via ’old school’ drejeknapper i stedet for på den store skærm, der hurtigt kan tage for meget opmærksomhed i trafikken.

Hvordan opleves kabinen?

På bagsædet har Octavia desværre afgivet lidt af sin suverænitet med den seneste udgave. Trods uændret akselafstand er den ellers ekstravagante benplads reduceret mærkbart, selv om der dog i langt de fleste situationer er plads nok. Men alligevel underligt, at Skoda frivilligt smider dette trumfkort. Måske er forklaringen, at der skal være plads til batteri og elmotor under gulvet i bagagerummet, hvilket reducerer lastrummet fra 640 liter i en ’normal’ Octavia til 490 liter i opladningsmodellen. Bagagerummet er dog stadig stort, og mulighederne for at fastgøre oppakning mange og gennemtænkte. Generelt overgår Octavia-kabinen, måske modsat manges forventning, sin finere fætter VW Golf i finish og materialer.

 

Er sikkerheden i orden?

Ja. Skoda Octavia iV har arvet sit femstjernede testresultat fra Euro NCAPs sikkerhedstest af Octavia i 2019. Siden er testen skærpet, og det ses bl.a. på, at Octavia ikke har en ekstra airbag mellem forsæderne, der beskytter mod at støde hovederne sammen ved sidekollision. Den findes til gengæld i søsterbilen Seat Leon, der blev testet i 2020. Ikke desto mindre scorer Octavia samme 92 pct. i passagerbeskyttelse som Leon: Bortset fra ekstra belastning af brystkassen i dels den svære pæletest, dels frontalkollision med hele fronten, beskytter Octavia sine passagerer effektivt. Det gælder også hovedstøtterne på for- og bagsæder, der fungerer fint mod piskesmældsskader ved påkørsler bagfra. Hele ni airbags er standard, og her er aktive sikkerhedssystemer som aktiv linjevogter og automatisk nødbremse, der også opdager bløde trafikanter. Aktiv fartpilot er ikke standard – her skal du op i Plus-versionen. Læs hele testen på euroncap.com 

Hvordan kører den?

På en gang silkeblødt og lidt hårdhændet. Octavia iV er udstyret med elektrisk kabinevarme, der betyder, at du selv på en kold dag kan køre på ren el, uden at benzinmotoren behøver starte. På længere ture sætter benzinmotoren ind, og så fungerer bilen som en traditionel hybridbil, hvor benzin- og elmotor samarbejder på fineste vis. Octavia iV gemmer altid lidt strøm på batteriet, og det betyder, at bilen altid sætter i gang på eldrift, hvilket giver en blød start, hvorefter benzinmotoren ganske blidt springer i gang.

Gearskiftene foregår ekstremt smidigt, og den finpudsede teknik betyder, at du her har en bil, der kører bedre end en traditionel benzinbil.

Eneste hår i suppen er en hårdhændet affjedring bagtil. Mange små ujævnheder og huller i vejen slår ind i kabinen og trækker ned i et ellers flot helhedsbillede.

Hvordan er motoren?

Hele drivlinjen opleves yderst velsmurt. Benzin- og elmotoren i Octavia iV yder i alt 204 hk og 350 Nm. De to arbejder umærkeligt sammen, og sørger hele tiden for at optimere driften, nærmest uden du bemærker det. Skal Octavia for alvor frem over asfalten, så skal du dog vælge Sport-mode, ellers mærker du ikke så meget til de 204 hk, som er sat op til at spare på brændstof og strøm. Batteriet er på ca. 10 kWh netto og giver en rækkevidde på strøm på ca. 60 km på papiret, men vi nåede kun omkring 40 km i løbet af en kølig forårsuge. Når der ikke er mere strøm på batteriet, så regn ikke med mere end en 16-18 km på literen. Når batteriet skal lades op, går det ikke lynhurtigt, da Octavia iV kun lader på én fase. Med en ladeboks eller ved en ladestander, hvor Octavia iV lader med 3,7 kW, tager en opladning til 80 procent 2 timer og 33 minutter. En fuld opladning tager 3 timer og 33 minutter. Bruger du det almindelige ladekabel i mangel af bedre, så skal du regne med over 5 timer, inden batteriet er fyldt op med strøm.

Passer prisen?

Både og. Med en startpris på 320.000 kr. for stationcar-versionen, lægger Octavia iV sig nogenlunde midt i segmentet. Den er 10.000 kr. dyrere end koncern-fætteren Seat Leon e-Hybrid, men på den anden side hele 80.000 kr. billigere end den lidt større VW Passat GTE med præcis samme teknik. I forhold til benzin- og dieseludgaverne af Octavia er iV et decideret godt køb takket være fordelagtige afgiftsregler for opladningshybrider. En benzinudgave med automatgear og 150 hk koster ca. 339.000 kr. og en dieseludgave, også med 150 hk, sniger sig op i næsten 368.000 kr. uden at udstyret dog er helt identisk med testbilens. De helt skarpe konkurrenter til Skoda Octavia iV findes noks mest blandt de populære opladelige SUV’er, hvor konkurrencen er knivskarp, og priserne starter lidt under 300.000 kr.

Er der alternativer?

Ja, men der er ikke det store udvalg af opladelige stationcars i mellemklassen. Udvalget er langt større i SUV-klassen. Peugeot 508 SW, som har vundet Årets Businessbil 2021, koster fra 330.000 kr., men den kan med en akselafstand på ca. 280 cm – mod Octavias ca. 270 cm – faktisk bedre sammenlignes med Passat’en. Vi er nødt til at kigge lidt ned i både rummelighed og motorkraft for at finde alternativer til Octavia iV. Renault Megane Sport Tourer e-tech har også 270 cm mellem akslerne men opleves ikke så rummelig som Octavia, ligesom den kun byder på 160 hk. Til gengæld ligger priserne nede mellem 260-293.000 kr. Kia Ceed PHEV med 265 cm mellem akslerne fås også som opladningshybrid til 260.000 kr., men har kun 141 hk under motorhjelmen mod Octavia iV’s 204 hk, og dermed kan man diskutere, om den reelt er et alternativ.

Konklusion:

For:  Plads, udstyr, komfort
Imod: Undervogn, ladetid, rækkevidde på el, ikke tre års garanti
Hvilkenbil siger:

Skoda lod os vente længe på sin opladningshybrid, Octavia iV, når man tænker på, at VW allerede i 2014 sendte Golf GTE på markedet. Når det er sagt, er Octavia iV er en lækker, flot udstyret og velkørende stationcar med rigtig god plads til alle passagerer. Den er noget billigere end dieseludgaven, men dyrere end mange højbenede opladningshybrider i den populære SUV-klasse. Dog kører den bedre end de fleste af SUV’erne – selv om en primitiv baghjulsaffjedring irriterer.


FAKTA: Skoda Octavia Combi IV Plus 1,4 TSI 204 HK DSG

Vejl. pris, inkl. lev.: 340.000 kr.
Anslået kontantrabat:* 10.000 kr.
Årlig ejerafgift: 740 kr.
Garanti (rust/mekanik): 12/2 år
Sikkerhed (Euro NCAP):
Antal airbags: 9
Forbrug (WLTP-norm): 67,8 km/l (24 g. CO2/km)
Forbrug i test: 17 km/l
Rækkevidde, el (WLTP-norm): 60 km
Rækkevidde, el, i test: 40 km
Længde/bredde/højde: 469/183/148 cm
Akselafstand: 268 cm
Bagagerum (min/max): 490/1455 liter
Køreklar vægt: 1.620 kg
Batterikapacitet, brutto/netto: 13/10,4 kWh
Ladehastighed, indbygget lader: 3,7 kW – 3 timer 33 min.
Forbrændingsmotor: 4 cyl., 1,4 liter turbobenzin, 156 hk
Elmotor: 115 hk
Samlet ydelse: 204 hk/350 Nm
0-100 km/t: 7,8 sek
Topfart: 220 km/t (130 km/t på el)

Særligt standardudstyr (Plus)

18” alufælge, Columbus-navigationsanlæg med 10’’ skærm og trådløs Apple CarPlay, trådløs opladning af smartphonen, digitalt cockpit, drive mode select, 2-eget multifunktionslæderrat, 3-zonet klimaanlæg, ambiente-belysning i kabinen, Kessy Go – nøglefri betjening og start/stop, parkeringssensor bag, automatisk nødbremse med fodgængerbeskyttelse, vognbaneassistent, adaptiv fartpilot, LED forlygter med fjernlysassistent, LED-baglygter med dynamisk blinklys, LED-tågeforlygter med drejelys, mode 3-ladekabel, forberedelse for anhængertræk op til 1.500 kg med bremse, sølvfarvet tagræling på stationcar-udgaven mm. (*Anslået af hvilkenbil.dk)

Ekstraudstyr på testbilen:
2-eget opvarmet multifunktionslæderrat med DSG-styring: 1.675 kr.
El-bagklap: 4.020 kr.
Head-up display: 7.033 kr.
Matrix LED forlygter: 10.380 kr.
Panorama soltag: 12.060 kr.
’Rough road’ pakke: 1.748 kr.
Sovepakke: 2.680 kr.
(Indeholder nakkestøtter med ekstra støtte, solgardiner til bagerste siderude og elektrisk børnesikring)
Sunset – ekstra mørktonede ruder bag: 2.345 kr.
Travel assist: 2.644 kr. (Indeholder adaptiv lane assist, emergency assist og vejskiltegenkendelse)
Moon white lak: 5.356 kr.

henrikh@hvilkenbil.dk

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here