Brændstofbesparelsen går et gear op

Fremover skal alle nye biler med manuelt gear være udstyret med en gearskifteindikator. Ifølge Trafikstyrelsen kan indikatoren reducere forbruget med op til 35 procent.

Får du skiftet gear på det rigtige tidspunkt? Hvis ikke er der hjælp at hente i alle nye biler med manuelt gear. Fra 1. november skal de nemlig opfylde et nyt EU-krav og være udstyret med en gearskifteindikator, der viser, hvornår du kan skifte til et højere gear. Den lille indikator, der typisk sidder midt i instrumentpanelet tæt ved speedometer og omdrejningstæller, handler nemlig ikke om at få flest kræfter ud af motoren, men flest mulige kilometer ud af brændstoffet.

Gevinsten ved at følge gearskifteindikatoren er stor. Båd for miljøet og din pengepung. Ifølge Trafikstyrelsen bruger en bil nemlig op til 30-35 pct. mere brændstof, når den kører i tredje i stedet for femte gear ved bykørsel.

I de fleste biler hører man kun motoren ganske svagt, når man kører. Det er godt for komforten, men man kommer også let til at glemme at skifte gear,” siger kontorchef Leif Lorenzen fra Center for biler og grøn transport.

Han forklarer, at mange biler i dag sagtens kan køre med ganske lave omdrejninger – også selv om de måske lyder lidt anstrengt.

”Det gælder navnlig dieselbilerne. Det er der mange, som ikke er opmærksomme på, og derfor er det et stort fremskridt, at de nye personbiler fremover vil hjælpe os med at vælge de rigtige gear,” siger Leif Lorenzen.

EU’s krav om gearskifteindikator i alle nye biler er resultatet af et kompromis mellem EU og bilproducenterne. Oprindeligt ville EU have indført skrappere krav til nyes bilers CO2-udslip end de nuværende. Bilproducenterne protesterede voldsomt og kompromisset blev, at hvis bilproducenterne ville indføre gearskifteindikator i alle nye biler, ville EU til gengæld slække en smule på CO2-kravet.

Udover gearskifteindikator skal alle nye biler fra 1. november have automatisk dæktrykmåler. Her handler det mere om sikkerhed, men korrekt dæktryk mindsker samtidig brændstofforbruget.

Læs også: Nye benzinmotorer sviner mere end diesel

jensv@hvilkenbil.dk

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here