Dæktest: Her er årets bedste sommerdæk

0
193

De bedste sommerdæk kombinerer nu miljøvenlig lav rullemodstand med et godt vejgreb på en dansk regnvejrsdag, afslører tysk dæktest.

Dækproducenterne har længe fokuseret på at skabe dæk med lav rullemodstand, der reducerer brændstofforbruget. Desværre er det gået ud over de miljøvenlige dæks evne til at styre og bremse på regnvåde veje, hvilket ikke mindst har været en ulempe i regnvåde Danmark. Men nu er de bedste dæk i stand til både at spare brændstof og bevare et fast greb på våd asfalt, afslører en stor dæktest foretaget af den tyske bilistklub ADAC.

ADAC har testet 37 sommerdæk i størrelserne 14 og 16 tommer til populære biler som henholdsvis Hyundai i20 og Seat Ibiza samt Opel Astra og VW Golf. Ifølge testen følges pris og kvalitet ad, og kun de bedste dæk formår at kombinere lav rullemodstand med god styre- og bremseevne på våd vej. Men at det overhovedet kan lade sig gøre for et dæk på den måde at – i teknisk forstand – både at blæse og have mel i munden, er et fremskridt.

ADAC lægger især vægt på sommerdækkenes egenskaber på våd vej.

13 meters ekstra bremselængde
ADAC tester dæk to gange om året, og også denne gang er dækkene testet på både tør og våd vej. Rullemodstand, støj og slidstyrke tæller også med i den endelige vurdering.

Testen afslører endnu en gang, hvor afgørende dækkene – den eneste kontakt mellem bil og vej – er for sikkerheden: Da ADAC testede det bedste og det ringeste dæk på samme type bil med en nedbremsning fra 80 km/t på våd vej, var bremselængden for det dårligste dæk 13 meter længere. På det tidspunkt, hvor bilen med de bedste dæk holdt stille, kørte bilen med de dårligste dæk fortsat 45 km/t.

Det tyske dækmærke Continental blev testens store vinder med en førsteplads i begge størrelser: I 14 tommer størrelse 175/70 hedder dækket ContiEcoContact 5, mens det i 16 tommer 205/55 er det helt nye ContiPremiumContact 5.

Priserne på det danske marked varierer ofte ganske meget. En hurtig søgning på nettet viser således, at man nemt sparer 500 kroner på at købe et sæt Dunlop SP Fast Response str. 16 tommer hos den billigste forhandler. Bedste råd er at indhente telefonisk tilbud fra flere dækforhandlere – husk at spørge, om prisen er inklusive montering, der ellers typisk koster 100 kroner pr. hjul.

De ti bedste sommerdæk ifølge ADAC:

Continental EcoContact5 vinder testen i størrelse 14 tommer.

Størrelse 175/70 R14
Continental ContiEcoContact 5
Michelin EnergySaver
Pirelli Cinturato P1
Apollo Amazer 3G Maxx
Barum Brillantis 2

Størrelse 205/55 R16
Continental Conti Premium Contact 5
Goodyear OptiGrip
Dunlop SP Sport FastResponse
Bridgestone Turanza T001
Semperit Speed-Life

Se hele testen og de underliggende bedømmelser af dækkene på ADAC’s hjemmeside under “Test” – “Reifen”.

jensv@hvilkenbil.dk

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here