Dansk teknologi kan spare dig for fartbøder

0

Dansk firma har udviklet unik fartbegrænser til eftermontering – i første omgang til Toyota. Fartbegrænseren aflæser vejskilte og justerer automatisk bilens fart til hastighedsgrænserne.

Nu kan du få hjælp til at overholde fartgrænserne og undgå fartbøder, selv om du ikke kører luksusbil. Dynamisk hastighedskontrol baseret på ADAS intelligent teknologi og vejskilte har hidtil været forbeholdt de dyreste biler, men nu kan funktionen eftermonteres. I første omgang til Toyota’er.

Det er den danske virksomhed Lindgaard Pedersen A/S, der har udviklet verdens første automatiske fartbegrænser til eftermontering. Systemet benytter bilens kameraer til at læse vejskiltes anvisninger. Produktet, E-Cruise DSL som et hedder, lanceres nu i hele Europa, i første omgang til Toyota-modeller med Road Sign Assist kamera.

”Vi forestiller os, at forhandlere tilbyder E-Cruise DSL som ekstraudstyr ved nysalg, eller at værksteder kan tilbyde E-Cruise DSL som eftermontering,” siger Lars Kiel Jensen, der er salgs- og marketing direktør hos Lindgaard Pedersen A/S i en pressemeddelelse.

Mens det er første gang, at dynamisk fartbegrænsning markedsføres til eftermontering leveres en del nyere og dyre biler med en tilsvarende teknologi – for eksempel Volvo XC90, Ford S-Max og Audi Q5, men med E-Cruise DSL bliver funktionen tilgængelig i alle bilmærker, som har et kamera med skiltegenkendelse monteret. E-Cruise DSL kan eksempelvis monteres i en Toyota Yaris, så den får samme funktion som de dyre biler med originalt udstyr.

Spar fartbøder – og forbrug
Hos Lindgaard Pedersen A/S forventer man et stort marked for E-Cruise DSL, som blandt andet hjælper bilister med at overholde hastighedsgrænser.

”Udover de åbenlyse fordele som at begrænse ulykker og fartbøder har undersøgelser også vist, at dynamisk regulering af køretøjets hastighed kan begrænse brændstofforbruget,” fortæller Lars Kiel Jensen.

I løbet af 2018 lanceres systemet til flere bilmærker, og nye funktioner er på vej som blandt andet adaptiv fartpilot, som sikrer forsvarlig afstand til den forankørende bil.

E-Cruise DSL fungerer også med fartpilot og har en sikkerhedsfunktion, der gør det muligt at afbryde fartbegrænsningen. Prisen monteret hos en forhandler er ca. 4.000 kr.

FAKTA: Hvad er ADAS?

ADAS står for Advanced Driver Assistance Systems (avanceret førerassistance) som fx aktiv fartpilot, vognbaneassistent, blindvinkel-assistent, automatisk nødbremse mm.

Læs også: Vælg kun biler med nødbremse

[email protected]

Skriv en kommentar

Indtast venligst din kommentar!
Din kommentar afventer moderation