Danske favoritbiler dumper i crashtest

0
624

Euro NCAP har foretaget en ny crashtest af de faceliftede udgaver af de storsælgende ”trillinger” Citroën C1, Peugeot 107 og Toyota Aygo. Resultatet er nedslående med kun 3 ud af 5 mulige stjerner.

Prisen er lav – men det er sikkerheden desværre også for tre af de mest populære biler på det danske marked. De tekniske ”trillinger” Citroën C1, Peugeot 107 og Toyota Aygo slipper rigtigt skidt fra en ny crashtest foretaget af Euro NCAP. Blot 3 ud af 5 mulige stjerner bliver det til i crashtesten, der afslører, at de tre biler trods en nylig ansigtsløftning slet ikke er forbedret på det sikkerhedstekniske område.

Hvad der sælges som ”nye” biler er altså på samme tekniske niveau som i 2005, da bilerne blev introduceret. Dengang fik C1, 107 og Aygo endda 4 ud af 5 stjerner i Euro NCAP-testen, der dog blev skærpet ved indgangen til 2012.

”Vi ser, at nogle bilproducenter fortsætter med at sælge populære bestsellere uden at foretage de nødvendige, løbende forbedringer af sikkerheden. Disse modeller falder tydeligvis bagud sammenlignet med mere moderne biler i samme klasse,” konstaterer Euro NCAP’s generalsekretær, Michiel van Ratingen.

Crashtesten, der blev udført på en Toyota Aygo, afslørede især to svagheder: I frontalkollisionen slår førerens bryst gennem airbaggen og rammer rattet, mens beskyttelsen mod piskesmæld ved påkørsel bagfra er ikke-eksisterende. Endelig er Aygo – og dermed C1 og 107, der alle produceres på samme samlebånd – hård ved fodgængere.

Leif Nielsen, mangeårig dansk sikkerhedsekspert og redaktør på sitet sikkerbil.dk, fastslår at resultatet for de tre populære minier ”ikke er godt nok”. Han håber, at testen vil få bilkøberne til at gå efter sikrere biler og ikke bare det billigste tilbud.

”Det skal blive interessant at se, i hvor høj grad den noget lunkne test vil flytte markedsandele.
Formentlig vil det ikke kunne spores, men de negative signaler, der via Euro NCAP nu sendes ud i alverdens lande, har i hvert fald fået alle tre bilproducenter til at love bod og bedring”, siger Leif Nielsen.

Læs om crashtesten af Toyota Aygo i detaljer på sikkerbil.dk

jensv@hvilkenbil.dk

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here