Vi køber billige minibiler som aldrig før. Men forude lurer en kostbar overraskelse, for der er sparet på rustbeskyttelse i de populære minier, afslører FDM-undersøgelse.
De kører langt på literen og bliver stadig bedre og mere rummelige – og så kan de købes for helt ned til 80.000 kr. Det er forklaringen på, hvorfor de mindste biler nu udgør mere end to tredjedele af det samlede, danske bilsalg.
Men når det gælder beskyttelsen mod rust, får man nøjagtig, hvad man betaler for: Ikke ret meget. Og det kan ende med at gøre den billige mikrobil til et dyrt bekendtskab, afslører en undersøgelse foretaget af bilistklubben FDM.
”Selv om der er forskel på, hvor godt bilerne er rustbeskyttet fra fabrikkernes side, var det kendetegnende, at rustbeskyttelsen enten var meget mangelfuld eller ikke-eksisterende. I mere eller mindre grad var den gal med enten døre, vanger, for- og bagbro, undervogn eller hulrum på alle bilerne. Derfor er det generelt FDMs anbefaling, at alle nye biler bliver rustbeskyttet,” siger leder af FDMs tekniske rådgivning, Jørgen Jørgensen.
Ifølge FDM er en supplerende rustbeskyttelse nødvendig, fordi det danske klima og salt på vintervejene er hård kost for bilerne.
“Årets Bil” trekløver også dårligt beskyttede mod rust
I alt fire storsælgende mikrobiler blev undersøgt: Chevrolet Spark, Kia Picanto, Seat Mii og Toyota Aygo. Seat Mii er teknisk identisk med henholdsvis Skoda Citigo og VW Up – et trekløver, der netop har vundet titlen som Årets Bil i Danmark trods den ringe rustbeskyttelse – og som traditionelt alle har ry for at være godt bekyttede mod rust. Toyota Aygo er mage til Citroën C1 og Peugeot 107 og fremstilles på samme fabrik. Dermed omfatter undersøgelse de fleste af markedets mikrobiler, og det er FDMs vurdering, at den mangelfulde rustbeskyttelse gælder for de fleste mikrobiler på markedet.
Med den utilstrækkelige rustbeskyttelse risikerer bilejerne at få store efterregninger om bare få år, hvis ikke der gøres noget ved problemet. Det kan nemlig blive dyrt bare at lade stå til.
”Prisen er helt afgørende, når danskerne køber bil, hvilket også forklarer mikrobilernes popularitet. Men har man lige brugt 100.000 kroner på en bil, er det de færreste, der har lyst til at bruge yderligere 3.000-5.000 kr. på rustbeskyttelse. Ikke mindst fordi pengene måske først viser sig at være givet godt ud om fem til ti år,” siger Jørgen Jørgensen. Han understreger, at supplerende rustbeskyttelse også får bilens øvrige og ofte kostbare dele i undervognen som bremserør, fjederben og bærearme til at holde længere.