”Det er de andre, der kører dårligt”

0
206

Vi kører hensynsløst herhjemme, mener fire ud af fem danskere. Ifølge undersøgelsen står det værst til med den trafikale pli i København. Mænd kører godt – mener de selv.

Aggressiv kørsel, overhalinger indenom, kapløb til det røde lys og måske oven i købet en uvenlig gestus. Sådan ser den trafikale hverdag tilsyneladende ud for mange danske bilister. 82 procent – og hele 87 procent i København – af de adspurgte i en undersøgelse foretaget af YouGov for Seat svarer således, at de ’i nogen grad’, ’i høj grad’ eller ’i meget høj grad’ mener, at deres medtrafikanter ’kører egoistisk og uden at tage hensyn’.

Undersøgelsen viser imidlertid også, at kun en fjerdedel af bilisterne mener, at de selv kan gøre noget for at få trafikken til at glide bedre ved at ændre deres nuværende kørsel. Det er altså ”de andre”, der kører råddent – flertallet er ganske godt tilfreds med deres evner bag rattet.

”Vi ved alle sammen godt inderst inde, hvad der skal til for at lette frustrationerne og øge køreglæden. Men tallene viser, at vi måske er lidt for dygtige til at pege fingre. Kan det virkelig passe, at det kun er de andre,” spørger Jesper Stoltenberg-Mathiesen, der er direktør i Seat.

I undersøgelsen angiver et flertal ’egoisme’ som den primære årsag til, at bilister kører uden hensyn til trafikken og deres medtrafikanter.

Kvinder mere beskedne?
Samtidig viser tallene, at det er københavnerne, der mener, at der bliver kørt mest hensynsløst, mens mændene i langt højre grad anser sig selv for at være gode bilister end kvinderne.

”Jeg tør ikke pege på, hvilket køn, der er bedst bag rattet, men kan konstatere, at der er en interessant forskel, at kun en tredjedel af kvinderne siger, de er bedre bilister end andre, mens det gælder over halvdelen af mændene, siger Jesper Stoltenberg-Mathiesen.

Analysen er foretaget blandt 1008 danskere i alderen 18-74 år i anledning af, at Seat i september måned vil sætte fokus på opførsel i trafikken med kampagnen ’Kør Smukt’, der blandt andet skal få os til at give plads, blinke af og vinke frem i trafikken.

henrikh@hvilkenbil.dk

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here