Elbilforening: Grøn omstilling kører i forkert retning

0
343
elbilforening

Omlægningen af bilafgifterne giver boom i salget af ladehybrider, mens elbilerne står stille. En dårlig udvikling, mener elbilforening.

Bevares, de nye bilafgifter har løftet salget af eldrevne biler. Men rene elbiler må vige for plug-in hybridbiler, dem med både en benzin- eller dieselmotor samt en elmotor og et opladeligt batteri, viser de seneste tal.

Rene elbilers andel af salget udgør til og med juli 7,9 procent. Kun en beskeden fremgang fra en andel på 7,1 procent af det samlede bilsalg i 2020.

Til sammenligning buldrer salget af ladehybrider derudaf. I årets første syv måneder udgør salget af de opladelige hybridbiler 19,3 procent af det samlede salg af nye personbiler – mere end en fordobling i forhold til 2020-bilsalget.

Regeringens grønne bilafgifter har altså øget salget af biler med elmotor ombord markant. Men den helt store salgsfest styrer uden om de 100 procent eldrevne biler.

Udviklingen får nu den danske Elbilforening til at råbe vagt i gevær. Den grønne omstilling af bilparken kører i den forkerte retning, mener Elbilforeningen.

”Det er kritisk for den grønne omstilling, at Danmark skal øge antallet af nul-emissionsbiler (rene elbiler, red.) og reducere antallet af lav-emissionsbiler i nybilsalget. Plug-in hybriderne, de mulige lavemmissionsbiler, karakteriseres ikke som grønne, men som sorte fra og med 2026. Og det gælder også alle dem, der sælges i disse år,” siger Christian Nolsøe Nielsen, formand for Elbilforeningen, i et nyhedsbrev.

Kun begrænset eldrift

Ladehybrider har den svaghed i forhold til den grønne omstilling, at de kun i begrænset – og ukendt – omfang kører på el, mens størstedelen af biltypens samlede rækkevidde sikres ved benzin- eller dieselforbrug.

Samtidig lægger ladehybriderne en dæmper på omstillingen af bilparken, fordi deres begrænsede batterikapacitet betyder, at de lægger et ’uforholdsmæssigt hårdt pres på den offentlige ladeinfrastruktur’, lyder det fra Elbilforeningen.

Tidligere i år var en af Danmarks førende forskere i energiplanlægning, professor Brian Vad Mathiesen, ude med tilsvarende kritik af ladehybrider.

Sidste år blev der solgt 14.218 rene elbiler. Til og med juli er der i år solgt 8.737 elbiler mod 21.383 plug-in hybridbiler, viser tal fra Danmarks Statistik.

henrikh@hvilkenbil.dk

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here