FDM advarer mod helårsdæk på crossovers

0

Mange nye SUV-biler og crossovers sælges med dæk, der er M+S-mærkede. Alligevel er de såkaldte helårsdæk ofte ikke egnede til vinterkørsel. Køb i stedet rigtige vinterdæk, råder FDM.

Det lyder dejligt enkelt: Køb din nye, højbenede bil og få den leveret med gode dæk, der kan bruges hele året. Så er du altid rustet til en snedrive, og du slipper for to hjulsæt og skift forår og efterår.

Men så enkel er verden – selvfølgelig – ikke.

De fleste SUV- og crossover-dæktyper, der også bærer M+S-mærket, er primært udviklet til at køre på asfalt. De har dog en lille snert af offroad-dækkets egenskaber i sig, oplyser FDM.

M+S står for ’Mudder + Sne’. Men det er alene dækproducenten, der har valgt at udstyre sine dæk med denne betegnelse. Der ligger ikke nogen test bag.

Desuden er det ikke til at se, om det er mudderegenskaberne eller sneegenskaberne, der i givet fald skulle være bedre.

”Sidste år testede vi denne dæk-type i sne sammen med de gængse vinterdæk. Og det var noget af en øjenåbner. For selv om dækkene var mærket ’M+S’, var egenskaberne i de fleste tilfælde ikke et hak bedre, end hvis det var almindelige sommerdæk, vi kørte på,” siger bilteknisk redaktør på FDMs magasin Motor.

Så har du købt en bil af denne type, skal du ikke tro, at du kan køre med standarddækkene om vinteren. Også her må du anskaffe dig ordentlige vinterdæk, hvis du vil kunne stå godt fast om vinteren, slår han fast.

Kig efter bjerg-og-snefnug symbol
Et ægte vinterdæk er mærket med et bjerg og snefnug-symbol.

I øvrigt er det snart ikke tilladt at køre uden rigtige vinterdæk i eksempelvis Tyskland.

Hidtil har det været lovpligtigt at have vinterdæk eller helårsdæk på bilen, når der er vintervejr i Tyskland. Mærket med M+S eller et bjerg- og snefnugssymbol eller begge dele.

Men nu er der nye regler på vej. Vinterdæk produceret fra 1. januar 2018 skal være mærket med et bjerg- og snefnugsymbol, for at blive anerkendt som vinterdæk i Tyskland.

Der kommer dog en overgangsordning, så dæk produceret senest 31. december 2017 kan nøjes med M+S-mærket frem til udgangen af september 2024.

Læs også: Her er de bedste vinterdæk i 2017

[email protected]

Skriv en kommentar

Indtast venligst din kommentar!
Din kommentar afventer moderation