Flest dræbte motorcyklister i 10 år

1
motorcyklister
2019 var et dødeligt år for motorcyklisterne i Danmark. Både motorcyklister og bilisters adfærd skal ændres, mener Rådet for Sikker Trafik.

Sommer, sol og duft af blomstrende rapsmarker eller nyhøstet korn. Som motorcyklist kommer man tættere på naturen. Kan man som Hvilkenbils redaktør, Jens Velling, tilmed nikke genkendende til begrebet “rå køreglæde” på to hjul, så slår motorcykler “alt på fire hjul”, som redaktøren beskriver fornøjelsen ved at køre motorcykel.

Men faktum er også, at motorcyklister er langt mere udsatte end bilister. De er ikke beskyttet af et karrosseri, og de har ikke fire hjul at støtte sig til. Så når det går galt, kan det gå rigtig galt.

Det bekræfter den seneste opgørelse over antallet af dræbte motorcyklister. 27 motorcyklister mistede i 2019 livet, og det er det højeste antal i 10 år. Siden 2010 har 192 motorcyklister mistet livet i trafikken, og 1.695 er kommet alvorligt til skade.

De tal skal ses i lyset af, at i samme periode er det samlede antal dræbte og tilskadekomne i trafikken faldet.

motorcyklister
Venstresvingende bilister, der overser en motorcykel, er en af de allerstørste farer for motorcyklister.
Høj fart og venstresvingende biler

I over 8 ud af 10 dødsulykker kører motorcyklen for stærkt. Samtidig øger for høj hastighed på motorcyklen risikoen for, at andre trafikanter overser motorcyklisten, og det er en hyppig faktor i ulykkerne. Særligt venstresvingende bilister overser ofte en motorcykel.

En undersøgelse fra Vejdirektoratet foretaget i perioden 2015-2019 viser, at i over halvdelen af ulykkerne, hvor en motorcyklist bliver dræbt eller kommer til skade, er en personbil involveret.

“Det er alt for ofte menneskelige fejl eller direkte forkert adfærd, som er grunden til, at ulykkerne sker,” siger Jeppe Gudmandsen, pressekonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

I 9 ud af 10 dødsulykker er motorcyklisten en mand, og 30 procent af ulykkerne med dræbte og kvæstede er soloulykker. Det giver anledning til at kigge indad og overveje, om der er såkaldt “forbedringspotentiale” i nogle motorcyklisters adfærd. Sådan hedder det fra MCTC – Landsforeningen for Motorcyklister, der er Danmarks største motorcykelforening.

“Som motorcyklist er man selv nødt til at tage ansvar for sin egen sikkerhed i trafikken. Det handler blandt andet om at passe på farten og sikre sig, at andre trafikanter har set en,” siger Lene Michelsen, formand for MCTC.

Typiske motorcykelulykker

Motorcyklist kører ind i et sving med for høj fart og mister herredømmet.

Bilist, der skal svinge til venstre, overser en modkørende motorcyklist. Ofte kører motorcyklisten med for høj fart.

Bilist, der kører ud fra sidevej, fejlvurderer hastighed og afstand – eller overser helt motorcyklist.

Motorcyklist under overhaling opdager for sent, at bilen foran er ved at svinge til venstre. Ofte kører motorcyklisten med for høj fart.

Motorcyklist kører op bag i holdende bil.

Gode råd til bilisterne

Vær forberedt på at motorcykelsæsonen er i gang og hold ekstra øje. Man kan nemt overse en motorcyklist i trafikken.

Brug god tid på at orientere dig. Brug side- og bakspejle. Motorcykler kan komme meget hurtigere, end du tror.

Brug god tid til at orientere dig når du krydser eller svinger ind på en vej.

Gode råd til motorcyklisterne

Speedometeret: Overhold hastighedsgrænserne. Dødsulykker med motorcykler skyldes ofte for høj fart, og at andre fejlvurderer, hvor hurtigt du kører.

Sikkerhedsudstyret: Hav altid det korrekte sikkerhedsudstyr på, når du kører motorcykel. Overvej eventuelt en airbagvest.

Synlig for bilisterne: Gør dig synlig med motorcykeltøj eller hjelm i pangfarver.

Sørg for, at din køreteknik er i orden. Hvis din rutine er rusten, så tag et køreteknisk kursus.

mortenk@hvilkenbil.dk

1 KOMMENTAR

Skriv en kommentar

Indtast venligst din kommentar!
Din kommentar afventer moderation