Første elbil kører kyst-til-kyst i USA på 76 timer

0
158

Tesla sætter verdensrekord ved som første elbil at køre kyst-til-kyst i USA på 76 timer. Turen på 5.515 km krævede i alt 15 timers ladetid.

Rækkevidde-angst er et nyt begreb og den måske største trussel mod elbilernes gennembrud. Hos den californiske elbilproducent og elbil-pioner Tesla går man gerne til yderligheder for at vise almindelige bilkøbere, at de sagtens kan gøre som de plejer, selv om bilen kører på strøm.

For det første kører Tesla Model S op til 500 km på en fuld opladning. For det andet kunne firmaet for nylig indvie et komplet netværk af hurtigladestationer  – såkaldte superchargers – på tværs af USA. Og for det tredje har Tesla nu benyttet sig af det landsdækkende netværk til at sætte rekord for, hvor hurtigt man kan køre kyst-til-kyst i USA i en eldrevet Tesla S.

Turen gik fra Los Angeles på vestkysten via Chigaco i nord til New York på østkysten. En tur på hele 5.515 km, der begyndte 30. januar i godt vejr i Californien, men undervejs blev ramt af snestorme, der lukkede flere veje. Faktisk måtte de to Tesla S i ’coast-to-coast’ rekordforsøget på et tidspunkt bruge en halv time på at montere snekæder for at køre på veje dækket af 30 cm sne.

Men frem kom de – på nøjagtig 76 timer og 5 min. Af den tid blev 15 timer og 57 sekunder brugt til at lade bilerne op i Tesla’s hurtigladestationer. Og de er faktisk hurtige: Blot 20 minutter tager det at lade batteriet op til halv kapacitet, eller hvad der svarer  til 250 km’s kørsel.

Alt i alt blev de 5.515 km tilbagelagt med en gennemsnitsfart på 72 km/t. Ganske hurtigt – om end ikke helt så hurtigt som biler med forbrændingsmotor, der som grov tommelfingerregel rejser med en gennemsnitsfart på 100 km/t.

Til gengæld kan Tesla prale af, at hver Tesla S sparede over 500 liter brændstof på turen – og at det i øvrigt er gratis for Tesla-ejere at lade deres biler op i Teslas hurtigladere; fabrikken betaler nemlig for strømmen.

Med deres ’kyst-til-kyst’ stunt forsøger Tesla at skyde fordommen om, at elbiler kun kan bruges til korte byture, ned og overbevise potentielle kunder om, at en elbil også kan bruges til den årlige ferietur. Udover netværket af hurtigeladestationer i USA har Tesla etableret et lignende netværk, der allerede nu gør det muligt at køre fra Holland og ned gennem Tyskland til Østrig og Schweiz.

Se mere om den eldrevne tur fra Los Angeles til New York i denne video

Læs mere: Tesla sætter strøm på Tyskland

jensv@hvilkenbil.dk

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here