Frosten er her – her er de bedste vinterdæk

0
520

Den tyske bilistklub ADAC har testet vinterdæk til tre forskellige bilstørrelser – se her, hvilke dæk der klarer sig bedst i en typisk, regnvåd dansk vinter.

Vi ved det jo godt. Vinteren kommer hvert år. Alligevel bliver vi overraskede, når nattefrosten pludselig kommer snigende og forvandler bilen på sommerdæk til Bambi på glatis.

I år slog nattefrosten allerede til i slutningen af oktober. Men som enhver erfaren dækforhandler ved, kommer det store rykind af bilister, der skal have skiftet fodtøj på bilen, for alvor først når sneen falder. Så bliver der til gengæld kø og ventetider. For at undgå den værste vinterdæk-panik i år, iler Hvilkenbil derfor med en oversigt over årets bedste bildæk. Bare så du ved, hvad du skal gå efter for at være bedst dækket ind til de kommende måneders udfordringer.

Det er den tyske bilklub ADAC, der har testet årets høst af vinterdæk i tre størrelser. Tyskerne lægger især vægt på vinterdækkenes egenskaber på våd vej. Som i Danmark er de tyske veje nemlig præget af salt, sjap og temperaturer omkring de nul grader i de næste mange måneder.

Vinterdækkets egenskaber på sne og is er selvfølgelig vigtige, men på vore breddegrader bremser og styrer de bedste vinterdæk også optimalt, når vejen er våd af regn og tøsne.

Her adskiller ADACs test af vinterdæk sig i øvrigt fra de lignende tests, som man kan se i norske og svenske medier. Norske og svenske bilister kører nemlig på den “ægte” vare i vinterhalvåret; masser af sne og is. Derfor er vinterdækkene på de norske og svenske markeder af en anden type, der er udviklet til koldere vindtre end den tyske og danske. For eksempel er gummiblandingen ofte blødere for at øge vejgrebet på is. Herhjemme ville det det bløde gummi sjældent komme til sin ret, men i stedet bringe ærgrelser i form af længere bremselængde på våd vej og ekstremt slid. Derfor skal man heller ikke sammenligne eksempelvis svenske test af vinterdæk med ditto tyske: Selv om dækkene umiddelbart hedder det samme, er der som regel tale om forskellige dæktyper.

Dækgiganter vinder i alle kategorier

I årets dæktest har ADAC testet vinterdæk i tre dækstørrelser. Størrelse 165/70 R14 er til populære minibiler som Suzuki Swift, Skoda Fabia og Fiat Punto, som der kører rigtigt mange af i Danmark. I denne størrelse er det en ny, opdateret udgave af Michelin Alpin A4, der kører med sejren foran Continental TS800.

Størrelse 205/55R16 passer til biler som BMW 1, Mazda 6, Opel Zafira og VW Golf. Her er det en anden mærkevare, tyske Continental, der vinder med det helt nye WinterContact TS 850.

Mærkevare må man også kalde en anden dækgigant, japanske Bridgestone, som ADAC bedømmer til at være bedst i størrelse 215/65 R16. Testvinderen Blizzak LM-80 passer til kompakte SUV’ere som Suzuki Grand Vitara, Nissan Qashqai og VW Tiguan.

Dermed er det anerkendte dækgiganter, der klarer sig bedst i alle tre størrelser. Ifølge ADAC’s test er der altså ingen smutveje til billige, men gode dæk blandt årets vinterdæk. Og så alligevel. Som altid kan man nemlig spare mange penge ved at shoppe lidt rundt. Hvilkenbil har indhentet priser på vinderdækket i størrelse 205/55 R 16, Continental WinterContact TS 850. En hurtig søgning på pricerummer.dk afslører priser fra 908 til 1256 kr. For fire dæk løber det op i en samlet prisforskel på 1.392 kr.

Ejere af de allermindste biler, der kører på smalle dæk og typisk har et behersket kørselsbehov, kan overveje at køre på de såkaldte helårsdæk. Det er en historie for sig, som du kan læse mere om i dette link.

De bedste vinterdæk ifølge ADAC

165/70 R 14 (Til eksempelvis Suzuki Swift, Skoda Fabia, Fiat Punto, Citroën C3 og VW Polo)
Michelin Alpin A4
Continental WinterContact TS800
Pirelli Winter 190 Snowcontrol 3

205/55 R 16 H (Til eksempelvis Audi A3, BMW 1, Mazda 6, Opel Zafira, VW Golf)
Continental ContiWinterContact TS850
Michelin Alpin A4
Dunlop SP Winter Sport 4D
Goodyear UltraGrip 8
Nokian WR D3

215/65 R 16 T (Til kompakte offroadere som Suzuki Grand Vitara, Nissan Qashqai og VW Tiguan)
Bridgestone Blizzak LM-80
Dunlop SP Winter Sport 4D
Continental CrossContact Winter

jensv@hvilkenbil.dk

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here