Her er årets bedste sommerdæk

0

Sommerdæk i test 2019: I en stor test af 16 sommerdæk til de minibiler, der er populære i Danmark, er kun et par stykker rigtig gode. Et helårsdæk slår mange sommerdæk.

Foråret er lige om hjørnet, og det er tid til at skifte vinterhjulene ud med sommerhjul. Måske viser det sig, at dine sommerdæk er slidt ned, når du får dem frem fra vinterhiet i garagen.

Så kan du med fordel læse med her for at finde ud af, hvilket sommerdæk du skal vælge til din minibil.

FDM har sammen med sine europæiske søsterklubber testet 16 forskellige sommerdæk til minibiler – altså dem i klassen med VW Polo og Peugeot 208 m.fl., som der kører rigtigt mange af i Danmark – i størrelsen 185/65 R15 godkendt til hastigheder på mindst 210 km/t.

Testen viser, at kun få er rigtigt gode. Bridgestone Turanza T005, som er et nyt dæk, kører med sejren og fem af fem stjerner, som indikerer et ualmindeligt godt køb. Men Vredestein Sportrac 5 er lige i baghjulet og scorer også fem stjerner.

Syv dæk i testen betegnes som gode, der honoreres med fire stjerner, heriblandt Goodyear, Michelin og Continental, der ellers plejer at klare sig fremragende, men altså denne gang blot kan betegnes som gode, konstaterer FDM.

Syv andre dæk havner med nød og næppe i gruppen ’middelmådige’ med tre stjerner til fælles.

Helårsdæk tager tredjepladsen
Alle de testede dæk er som sagt sommerdæk – dog undtagen ét: Michelin Cross Climate+, der er et helårsdæk, som også skiller sig ud ved at have brugbare egenskaber i vinterkørsel.

Dækket klarer sig samlet set godt, og det er kun egenskaberne på tør vej, der trækker lidt ned. Men det triller fint ind på en flot tredjeplads.

En særlig egenskab ved Michelins Cross Climate-dæk er dobbelt så lang levetid som testens dårligste og klart den længste levetid i hele feltet, fremhæver FDM.

Her på Hvilkenbil.dk har vi ved flere lejligheder slået på tromme for at vælge helårsdæk, hvis man har et kørselsmønster og –behov, der matcher dæktypens egenskaber.

”Udover at man slipper for besværet med at skifte hjul to gange om året, slipper man også for at finde plads til et sæt dæk hjemme i skuret eller på et dyrt dækhotel. Kører man mindre end 15.000 km årligt sparer man reelt også penge på kun at køre på et sæt dæk, da man ellers risikerer at især vinterdækkene bliver for gamle, før de er slidt ned,” forklarer redaktør på Hvilkenbil.dk Jens Velling.

Helårsdæk kan være en smule dyrere end sommer- og vinterdæk. Det gælder dog ikke i dette tilfælde, hvor Hvilkenbil.dk har fundet testvinderen Bridgestone Turanza T005 til 525 kr. eksklusive montering og afbalancering og Michelin Cross Climate+ til præcis samme pris.

En søgning på nettet, som Hvilkenbil.dk har foretaget i uge 10 2019, viser, at prisforskellen mellem bedst og dårligst er ret begrænset. 

Testens dårligste dæk Linglong GreenMax HP010 koster ca. 300 kr. pr. styk mens testens næst dårligste, Pirelli Cintauro P1 Verde, koster ca. 460 kr. sammenlignet med 525 kr. for testvinderen.

En varm anbefaling i en kold tid til helårsdæk

Testresultat – sommerdæk 2019:

Størrelse 185/65 R15 H/V (210/240 km/t) til minibiler
(rangeret efter placering i testen)

’Ualmindeligt godt køb’
Bridgestone Turanza T005 (testvinder) *****
Vredestein Sportrac 5 *****

’Godt’
Michelin Cross Climate+ ****
Goodyear EfficientGrip Performance ****
Firestone Roadhawk ****
Kumho Ecowing ES01 ****
Maxxis Mecotra 3 ****
Toyo Proxes CF2 ****
Continental ContiPremiumContact 5 ****

’Middelmådigt’
Falken Ziex ZE310 Ecorun ***
Semperit Comfort-Life 2 ***
Giti GitiSynergy E1 ***
Petlas Imperium PTS15 ***
Hancook Kinergy Eco 2 ***
Pirelli Cintauro P1 Verde ***
Linglong GreenMax HP010 ***

Kilde: FDM / ADAC

[email protected]

Skriv en kommentar

Indtast venligst din kommentar!
Din kommentar afventer moderation