Her er de bedste sommerdæk i 2018

0

Der er flere gedigne overraskelser i årets store test af sommerdæk. Flere af de billige og mellemdyre dæk klarer sig overraskende godt – især i størrelse 14 tommer til de små biler.

Sommeren lader vente på sig, men lige om lidt er Kong Vinter fortrængt for i år, og så gælder det om at få skiftet dæk på bilen.

Skal der nyt sommerfodtøj på bilen, er det altid interessant at kaste et blik på den tyske bilklub ADACs tilbagevendende test af nye dæk. I år har tyskerne testet sommerdæk i størrelse 14-tommer til populære mikrobiler som VW Up og størrelse 16-tommer til større biler som Audi A3, VW Golf og Skoda Octavia.

Det er sket med vanlig tysk grundighed. ADAC bedømmer ikke blot køreegenskaberne. Testholdet har også kørt næsten 300.000 km over halvanden måned for at afprøve dækkenes slidstyrke. For forbrugerne er den lange køretur alle pengene værd: Det viser sig nemlig, at der er enorm forskel på dækkenes holdbarhed: Mens det mest slidstærke – Michelin Primacy 3 – klarede 46.000 kilometer inden der kun var de lovpligtige 1,6 mm mønster tilbage, var festen allerede forbi ved 27.000 kilometer for testens mindst slidstærke dæk, det billige Infinity Ecosis.

Det kan altså godt betale sig at købe et af de dyrere dæk, fordi de holder væsentligt længere end flere af lavprisdækkene.

Forbrugerne kan også spare penge på at vælge dæk med lav rullemodstand. Også her er der stor forskel: Testens mest letrullende dæk kører nemlig 1 km/l længere end dækkets med testens største rullemodstand.

Falken er bedst i 14-tommer
Slidstyrke, støj og rullemodstand har alt sammen betydning for ADACs bedømmelse af dækkene. Men vigtigst er og bliver dækkets evne til at stå fast på både tør og våd vej. Derfor vejer netop disse egenskaber tungest i ADACs samlede vurdering.

Her byder årets test af sommerdæk på en gedigen overraskelse. År efter år plejer det at være de helt store dækmærker som Continental, Michelin og Goodyear, der plejer at køre sejren hjem med masser af roser fra testholdet. I år ser resultatet anderledes ud. Især blandt de små dæk på 14-tommer – her peger ADAC på det japanske Falken Sincera SN832 Ecorun som det bedste dæk. Sædvanligvis skal man vende tabellen på hovedet, hvis man vil finde Falken-dæk i toppen, men i år har japanerne altså fundet det helt rigtige gummi- og mønstermiks. Overraskelsen bliver ikke mindre af, at Falken er det eneste dæk, der får topbedømmelsen fem stjerner.

Blandt de større 16-tommer dæk er det mere business-as-usual. Den franske dækgigant Michelin vinder med sit Primacy 3 dæk foran andre gamle kendinge som Bridgestone Turanza og Continental PremiumContact.

FAKTA: Årets bedste sommerdæk

14 tommer 175/65 R14 T

Falken Sincera SN832 Ecorun: 5 stjerner
Semperit Comfort-Life 2: 4 stjerner
Dunlop SP Street Response 2: 4 stjerner
Kleber Dynaxer HP 3: 4 stjerner
Vredestein T-Trac 2: 4 stjerner
Apollo Amazer 4G Eco: 4 stjerner
Pirelli Cinturato P1 Verde: 4 stjerner
Pneumant Summer ST2: 4 stjerner
Continental PremiumContact 5: 4 stjerner
Goodyear Efficient-Grip Compact: 3 stjerner
Fulda EcoControl: 3 stjerner
Firestone Multihawk 2: 3 stjerner
Maxxis Mecotra 3: 3 stjerner
Sava Perfecta: 2 stjerner

16 tommer 205/55 R16 V:

Michelin Primacy 3: 5 stjerner
Bridgestone Turanza T001 Evo: 5 stjerner
Continental PremiumContact 5: 5 stjerner
Firestone Roadhawk: 5 stjerner
Hankook Ventus Prime 3 K125: 4 stjerner
Semperit Speed-Life 2: 4 stjerner
Esa-Tecar Spirit 5 HP: 3 stjerner
Kumho Ecsta HS51: 3 stjerner
Pirelli Cinturato P7 Blue: 3 stjerner
Vredestein Sportrac 5: 3 stjerner
Fulda EcoControl HP: 3 stjerner
Giti Premium H1: 3 stjerner
Goodyear EfficientGrip Performance: 3 stjerner
Nexen N Blue HD Plus: 3 stjerner
Cooper Zeon CS8: 2 stjerner
Infinity Ecosis: 1 stjerne

Læs også: Helårsdæk klarer sig godt i test

[email protected]

Skriv en kommentar

Indtast venligst din kommentar!
Din kommentar afventer moderation