Mælkebøtter giver godt bid i asfalten

0
496

Det lyder som en aprilsnar, men forskere er nær et gennembrud for et dæk baseret på gummi fra mælkebøtter, der kan dyrkes over alt.

Den tyske Continental-koncern oplyser, at den sammen med Fraunhofer Instituttet for Molekylær Biologi og Anvendt Økologi i Aachen er tæt på et gennembrud, der gør det muligt at bruge gummi fra mælkebøtter i stedet for fra gummitræer til at fremstille bildæk. De første dæk testes på offentlig vej i de kommende år.

Forskningen og forsøgene har afdækket de gener i mælkebøtten, der sikrer et højt udbytte af gummi. Den plante, de har forædlet sig frem til, indeholder gummi, der er fuldt på højde med gummi fra gummitræer. Faktisk er mælkebøtte-gummi mere robust og udbyttet højere, oplyser Continental.

”Det er jo et fantastisk perspektiv at få gummi fra en plante som mælkebøtten”, siger Georg Nielsen, adm. direktør for Continental Dæk Danmark A/S.

”Lykkes vi med at producere mælkebøtte-gummi i tilstrækkelige mængder, er vi med ét langt mindre afhængige af høsten i de subtropiske områder, hvor gummitræet vokser”, siger han og uddyber: ”Dernæst giver dyrkningen af mælkebøtter jo næsten sig selv. De kan stort set vokse over alt, og det åbner helt nye potentialer for arealer, som ellers ikke dyrkes.”

Det betyder samtidig, at transporten kan minimeres – til gavn for miljøet.

Også den hollandske dækproducent Vredestein har tidligere meldt ud, at man forsker i alternativer til naturgummi.

De indledende undersøgelser viste sidste år, at især den russiske mælkebøtte er et godt alternativ til gummitræet, og forskerne fokuserer på optimering af vækstudviklingen og væksthastigheden af den russiske mælkebøtte for at øge dens indhold af naturgummi, der kan tappes.

Dækfabrikanter forbruger pt. cirka 70 pct. af verdens produktion af naturgummi, og dyrkning af gummitræer sikrer 30 millioner mennesker føden hvert år, oplyser Michelin.

henrikh@hvilkenbil.dk 

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here