Nyt håb for billige elbiler

elbiler skepsis

Konservative støtter afgiftsfritagelse for elbiler i 2016 og 2017 – Venstre vil se positivt på forslaget i kommende forhandlinger om finansloven.

Når regeringen her til efteråret skal se på en mulig omlægning af registreringsafgiften, foreslår De Konservative, at elbiler bliver afgiftsfritaget i to år mere.

Det betyder, at de el-drevne biler i både 2016 og 2017 ifølge De Konservative bør være afgiftsfrie.

Forslaget tager de med til efterårets finanslovforhandlinger, siger partiets skatteordfører, Brian Mikkelsen, til DR Nyheder.

”Det vil være ret og rimeligt, hvis vi laver en afgiftsfritagelse for elbilerne i mindst to år til, så der bliver skabt ro på markedet, og der kan investeres i elbil-infrastrukturen i Danmark. Det ville være til gavn for os alle sammen,” siger Brian Mikkelsen til DR.

Venstre-regeringen, der allerede har annonceret, at den vil lave et gennemsyn af hele registreringsafgiften, afviser ikke på forhånd, at det konservative forslag kan komme med på finansloven.

”Vi er en mindretalsregering, der skal finde flertal for en finanslov. Derfor vil vi selvfølgelig lytte til forskellige ønsker og krav, både fra De Konservative og andre partier, siger Venstres finansordfører Jacob Jensen (V) til Ritzau.

Hans partifælle og nuværende skatteminister, Karsten Lauritzen (V), har ellers tidligere over for Ingeniøren forklaret, at Venstre-regeringen ikke mener, der er råd til at forlænge den nuværende afgiftsfritagelse for elbiler, som den tidligere SR-regering havde lovet i 2016.

Den konservative udmelding vækker naturligt nok glæde hos Dansk Elbil Alliance, der øjner muligheden for et politisk flertal uden om regeringen.

”Vi så helst en overordnet omlægning af bilafgifter, som tager højde for elbilerne. Men da afgiftsfritagelse allerede udløber til nytår, er det nødvendigt for den grønne omstilling med en midlertidig afklaring,” siger Lærke Flader, der er branchechef i organisationen, til Ritzau.

Den amerikanske elbils-producent Tesla, der i år foreløbig har solgt ca. 600 af sin Model S herhjemme, har for ganske nyligt meldt ud i Politiken, at hvis elbiler bliver belagt med fuld registreringsafgift, regner man med at salget af elbiler i Danmark stopper fra den ene dag til den anden, og i den situation vil Tesla nedlægge sin salgsorganisation i Danmark og udelukkende servicere de allerede solgte biler.

Fakta: Priseksempler på elbiler uden og med afgift

Registreringsafgift for almindelige personbiler udgør pr. 1. januar 2015 105 pct. af beløb indtil 81.700 kroner og 180 pct. af beløb derudover, hvis man ser bort for evt. skatterabatter på brændstofforbrug (Kilde: Skat).

Priseksempler på elbiler med en afgift på 105 og 180 procent:

VW e-up: Førpris: 186.315 kr. Pris i 2016: 460.407 kr.

Tesla Model S (70D): Førpris: 563.000 kr. Pris i 2016: 1.515.125 kr.

Kilde: ritzau/FOKUS

Læs også: Venstre overvejer afgift på elbiler

henrikh@hvilkenbil.dk

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here