Pas på hovedtelefoner i trafikken

0
185

Tysk undersøgelse viser, hvad mange nok allerede havde en mistanke om: Moden med at færdes i trafikken iført store, tætsluttende hovedtelefoner kan være livsfarlig.

”Kan I høre noget – overhovedet?” lyder det i en Gnags-sang fra dengang man sad hjemme i stuen og hørte LP-plader iført kolossale hovedtelefoner. Og nej, det er der faktisk mange, der ikke kan – i hvert fald ikke de lyde, som de bør høre, når de befinder sig i trafikken.

Siden Gnags spurgte til hørelsen, er musikken nemlig blevet både digital og mobil og derfor let at nyde alle steder – også i trafikken, hvor de store hovedtelefoner har fået et synligt comeback.

Problemet er, at de moderigtige hovedtelefoner lukker de fleste andre lyde ude – og færdes man i trafikken, er det mindre smart ikke at kunne høre noget – overhovedet. Faktisk er det decideret farligt, viser en ny undersøgelse foretaget af det tyske institut for arbejde og sundhed, IAG.

Tyskerne har testet, hvordan 20 testpersoner af begge køn opfanger og reagerer på typiske lyde i trafikken, hvis de samtidig hører musik i deres hovedtelefoner. Resultatet er ikke overraskende, at hovedtelefonerne – både de små åbne og de større lukkede typer – dæmper trafiklyde i en grad, så forsøgspersonerne ikke hurtigt nok opfatter lyde fra eksempelvis biler, der kører forbi eller cyklister, der ringer med klokken. Trafikanter iført hovedtelefoner reagerer derfor ikke hurtigt nok på lyde, der ellers burde fungere som advarsler – i trafikken kan det i sidste ende være livsfarligt at sætte høresansen ud af kraft. Og løsningen er ikke at skrue lidt ned for sin iPhone: Selv musik spillet ved meget lav lydstyrke forlængede testpersonernes reaktionstid.

En amerikansk undersøgelse foretaget af University of Maryland School of Medicine, nåede frem til et lignende resultat tidligere i år.

For IAG er konklusionen klar: Hovedtelefoner og trafik er en farlig cocktail. Derfor munder undersøgelsen ud i en klar anbefaling til alle trafikanter om at slukke musikken og tage hovedtelefonerne af, når man begiver sig ud i trafikken.

jensv@hvilkenbil.dk

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here