Piëch taber magten i VW

Piëch

VW-koncernens magtfulde bestyrelsesformand, Ferdinand Piëch, fratræder øjeblikkeligt alle poster efter mislykket forsøg på at fyre den administrerende direktør.

Så gik den ikke længere for VW-koncernens mest magtfulde mand: Ferdinand Piëch, barnebarn af Ferdinand Porsche og gennem de to sidste årtier den ubestridte lederfigur hos Europas største bilproducent, har med øjeblikkelig virkning fratrådt alle sine poster.

78-årige Piëch betragtes nærmest som VWs ‘patriark’ og har gennem de seneste år været med i det seks mand store såkaldte ‘Aufsichtsrat’, der fungerer som en slags overbygning til bestyrelsen. Fornylig udtalte Piëch højst overraskende, at han ‘havde lagt afstand’ til VW’s nummer to, administrerende direktør Martin Winterkorn. De to har ellers kørt et tæt parløb i flere år, og Winterkorn lignede længe den naturlige arvtager til Piëch.

Piëchs afstandtagen til Winterkorn gav dog bagslag. Selv om Piëch er kendt for at få sin vilje – ikke mindst fordi han kommer fra den familie, der sidder på 51 pct. af aktierne i VW-koncernen – havde han tilsyneladende gjort regning uden vært, da han offentligt undsagde ellers succesrige Winterkorn. De resterende fem medlemmer af det magtfulde ‘Aufsichtsrat’ bakkede nemlig op om Winterkorn.

For Ferdinand Piëch var det en uholdbar situation og flere iagttagere forventede – med skelen til historien – at Piëch ville have et trumfkort eller to i ærmet, der alligevel kunne gennemtvinge hans vilje. I stedet må VWs stærke mand nu lide den tort, at blive presset ud af den koncern, han mere end nogen anden har domineret de seneste mange år.

I en skriftlig udtalelse fra de resterende fem medlemmer af ‘Aufsichtsrat’ forklarer de beslutningen med, at ”den gensidige tillid der er nødvendig for et succesfuldt samarbejde, ikke længere var til stede i lyset af de sidste par ugers begivenheder.”

Exit Ferdinand Piëch, der trækker sin hustru Ursula med i faldet. Frau Piëch havde flere tillidsposter i koncernen, som hun nu fratræder – også med øjeblikkelig virkning.

Bestyrelsens næstformand, fagforeningslederen Berthold Huber, overtager i første omgang formandsposten og dermed den øverste ledelse af VW-koncernens 592.000 medarbejdere.

Kilde: Automotive News Europe

Læs også: VW-boss holder fast i topjob

jensv@hvilkenbil.dk

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here