Saab er genopstået

Tidligere i dag trillede den første nye (gamle) Saab 9-3 af samlebåndet i Trollhättan. Fra 10. december kan du bestille en ny Saab på nettet – men foreløbig kun i Sverige.

Saab er tilbage. To år efter først skilsmissen fra amerikanske General Motors, derefter et vaklende samarbejde med den hollandske sportsvognsproducent Spyker, en grim konkurs og endelig rekonstruktionen med det kinesisk-japanske konsortium, NEVS, i førersædet, trillede den første nye Saab i dag af samlebåndet i Trollhättan. Der har tidligere været lignende historier fremme, men først i dag var det officielt, at Saab atter producerer nye biler.

Ny er så meget sagt. Der er nemlig tale om den velkendte 9-3, der er baseret på en Opel Vectra-platform og første gang fik asfalt under dækkene i 2002. Modellen, som NEVS – det står for National Electric Vehichle Sweden – tilbyder, er kun en sedan-udgave og foreløbig kun med den hårdtpumpede, 4-cylindrede Aero-motor med 220 hk.

Saab 9-3 er genopstået - denne gang med kinesiske og japanske penge i ryggen, men produktionen sker fortsat i svenske Trollhättan.
Saab 9-3 er genopstået – denne gang med kinesiske og japanske penge i ryggen, men produktionen sker fortsat i svenske Trollhättan.

Selv om man teknisk må betegne den genopstandne 9-3 som gammel vin på gamle flasker, har det været et kæmpe arbejde for NEVS at genoplive Saab og genstarte produktionen. Mange underleverandører gik nemlig ned med Saab efter konkursen i 2011, og siden har NEVS lavet nye aftaler med 400 leverandører om at levere de nødvendige stumper til fornyet produktion af Saab 9-3.

En produktion, der ikke ligefrem får samlebåndene til at gløde af aktivitet. I første ombæring skal der nemlig  kun bygges 10 biler om ugen i Trollhättan, der kan købes på hjemmesiden www.saabcars.com – og kun på det svenske hjemmemarked. Her skal svenske Saab-entusiaster betale 279.000 svenske kr. for den let ansigtsløftede gamle kending – og evt. 10.000 kr. ekstra, hvis de vil have deres 9-3 med automatgear.

Næste år kommer der mere fart på foretagendet. Her starter NEVS – som navnet antyder – en sideløbende produktion op af en elektrisk udgave Saab 9-3, der især er tiltænkt Kina. På sigt er der angiveligt også en ”ægte” ny udgave af Saab 9-3 på vej, baseret på en helt ny platform, inklusive et nyt design.

Læs mere: Saab gør klar til at producere igen

jensv@hvilkenbil.dk

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here