Skriver du også sms’er bag rattet?

0

Hver 10. bilist skriver sms’er på mobilen bag rattet – og det er bare én af mange ting, som vi laver, mens vi kører bil. Men uopmærksomhed koster liv i trafikken, fastslår undersøgelse.

Du ved det nok godt: Kører du 80 km/t og kigger på din telefon i fire sekunder, svarer det til at du kører 89 meter i blinde. Alligevel er det ikke altid, at fokus er på trafikken, når danskerne sidder bag rattet i bilen.

10 pct. af danskerne svarer i en ny undersøgelse, at de skriver beskeder (sms, mail, Facebook m.v.), 12 pct. læser beskeder, og hele 28 pct. af danskerne erkender, at de taster på deres gps, mens de kører hurtigere end 40 km/t.

Det er en ny Epinion-måling fra november 2017 blandt 1.074 bilister for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, der viser, at alt for mange foretager sig handlinger bag rattet, der fjerner deres fokus fra vejen.

”Uopmærksomhed koster alt for mange liv i trafikken. Vi ser mange ulykker, hvor en bil pludselig kører over i modsatte vognbane og rammer en modkørende. Det er vigtigt, at vi får flere til at køre bil, når de kører bil, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik, i en pressemeddelelse.

Uopmærksomhed i mange ulykker
Tidligere undersøgelser fra Vejdirektoratets Dødsulykkesstatistik har vist, at uopmærksomhed er en afgørende faktor i omkring hver tredje trafikdrab på vejene. Spørger man bilisterne, så fortæller mange også, at de har været i en kritisk situation i trafikken, fordi de er uopmærksomme.

I perioden 2015 – 2017 har Promonitor for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension spurgt 4.362 bilister, der inden for det sidste år har kørt galt eller været ved at køre galt, hvorfor de endte i den kritiske situation? Blandt de adspurgte siger fire ud af ti (41 pct.), at de var uopmærksomme, da det skete.

”Vi har desværre set alt for mange eksempler, hvor uopmærksomme bilister rammer andre i trafikken. Et øjebliks uopmærksomhed kan betyde, at man ødelægger andre menneskers liv og førlighed,” siger Hans Reymann-Carlsen, underdirektør i brancheorganisationen Forsikring & Pension.

Som opfølgning på den aktuelle kampagne ’Kør bil, når du kører bil’, sætter politiet fra den 5. – 11. februar 2018 ind med kontrol målrettet de uopmærksomme trafikanter.

Læs også: FDM – vælg kun biler med nødbremse

FAKTA: Det laver danskerne bag rattet

Epinion har for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension spurgt 1.074 bilister i november 2017: ”Hvor ofte gør du følgende meget ofte, ofte eller engang imellem, når du kører bil med minimum 40 km/t.?”:

– Sidder i egne tanker: 57 procent
– Drikker: 49 procent
– Spiser: 32 procent
– Betjener GPS: 28 procent
– Finder ting frem eller lægger ting til side i bilen: 23 procent
– Læser sms’er, mail, Facebook, m.v.: 12 procent
– Skriver beskeder (sms, mail, Facebook m.v.): 10 procent
– Tager overtøj af eller på: 7 procent
– Taler i telefon (håndholdt): 7 procent
– Læser papirer, kort, mv.: 7 procent

Test dig selv: Så langt kører du på en sms

FAKTA: Politi viser optagelser af uopmærksomme bilister

Rådet for Sikker Trafik har fået lov til at vise nogle af politiets videooptagelser, hvor man ser uopmærksomme bilister på vejene.

Optagelserne viser både, hvad folk foretager sig bag rattet, men også hvordan et øjebliks uopmærksomhed får bilister til at køre over i modsatte vognbane uden at opdage det.

Se politiets videoer.

[email protected]

Skriv en kommentar

Indtast venligst din kommentar!
Din kommentar afventer moderation