Snart slut med manuelt gear

0
820
manuelt gear

Når VW lancerer nye udgaver af Tiguan og Passat, fås de kun med automatgear. Og det er kun begyndelsen – elbiler har slet ikke gear…

I 2023 lancerer VW helt nye udgaver af den mellemstore SUV Tiguan og den store stationcar Passat. Og for første gang kan du udelukkende få dem med automatgear – manuelt gear glider ud af modelprogrammet for de to populære modeller. Det skriver det tyske bilmagasin auto motor und sport.

For VW er det endnu en måde at spare penge på. Dels fordi det tyske bilmærke slipper for at udvikle nye, manuelle gearkasser. Dels fordi det forsimpler produktionen og modeludvalget og på sigt også antallet af reservedele, der skal lagerføres. VW kan sagtens bruge pengene. Først og fremmest til de mere end 200 milliarder kroner, som koncernen skal betale i bøder og erstatning efter ’dieselgate’, men også til den fortsatte udvikling af elbiler.

Elbiler uden gear

Netop elbiler kommer til at give det manuelle gear det endelige dødsstød. Elbiler har slet ingen gearkasse, og på et tidspunkt mellem 2030 og 2033 vil VW – og mange andre bilfabrikker – udelukkende fremstille elbiler. Ifølge auto motor und sport forventer VW at have udfaset alle biler med manuelt gear i 2030. De få modeller, der på det tidspunkt fortsat kører med forbrændingsmotor, vil være udstyret med automatgear.

Hvornår mindre VW-modeller som Polo, Golf, T-Cross og T-Roc heller ikke kan fås med manuelt gear, melder historien endnu ikke noget om. Men sikkert er det, at det manuelle gears dage er talte. Selv blandt helt konventionelle biler sker der i disse år et markant skred fra manuelt gear til automatgear. 

Det gælder også herhjemme, hvor automatgear ellers længe har været en luksus forbeholdt et mindretal af bilkøberne: I 2010 havde mere end 90 procent af alle nye biler manuelt gear. Ved udgangen var det blot 40 procent, mens automatgearet var blevet mainstream.

Alt tyder på, at de fleste bilkøbere bare glæder sig over at slippe for arbejdet med gearstang og kobling. For andre er det mindre glædeligt. Læs bare, hvad Hvilkenbils redaktør skrev om det manuelle gear i 2018… 

jensv@hvilkenbil.dk

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here