Seat Leon er Golf-klubbens duks

seat leon

BILTEST: Seat Leon er VW koncernens ’spanske Golf’. Her i fjerde oplag rykker den foran familiemedlemmerne på plads, pris og design.

Hvilken bil?

VW-koncernens spanske mærke Seat har lanceret fjerde generation af Leon i år. Teknisk er den en spansk udgave af Golf 8, som den deler platform, teknik og motorer med. Der er bare mere sydlandsk drama over designet, og så har de spanske ingeniører strammet undervognen op til mere sport. Den store nyhed er, at Leon er blevet fem centimeter længere mellem akslerne. Dermed er den større end Golf – faktisk lige så stor som sin anden søsterbil, Skoda Octavia – også på bagsædet. Sikkerheden er også forbedret med aktive assistenter og en ekstra airbag mellem forsæderne. Leon fås med dieselmotor, som ladehybrid og som benziner som testbilen med 150 hestes turbomotor og DSG-automatgear. Som stationcar med det omfattende FR-udstyr koster den 300.000 kr. Billigste Leon fås fra 215.000 kr.

Vidste du at?

Mens VW som sædvanlig kun har småjusteret designet af den nye Golf 8, arbejder Seat med et nyt formsprog på Leon.

Fronten spidser mere til, den sekskantede kølergrill kender vi fra den store Tarraco lige som lygtebåndet, der løber på tværs af bagklappen. Skarpe pressefolder over hjulene giver Leon et mere dynamisk, muskuløst udtryk, der understreger Seats position som VW-familiens mere fyrige medlem. Det er alt sammen dygtigt designarbejde, men teknisk er Seat Leon mage til Golf til sidste IT-chip. Derfor finder du ingen klassiske trykknapper i kabinen – alt styres via den centrale skærm i midterkonsollen, og det kræver tilvænning…

Hvordan er førerpladsen?

Vi bliver ved førnævnte betjeningsskærm, der er menustyret og har apps, som du kender det fra din smartphone. Det lyder jo betryggende, men hvis du er glad for din iPhone, bliver du skuffet over elektronikken i Seat Leon: Skærmen er sådan set nydelig og rimelig skarp, men den starter langsomt op og er ikke altid intuitiv at betjene. Under kørsel er det ikke ideelt at skulle swipe i flere menuer, og basale funktioner som regulering af temperatur og lydstyrke er upræcis og kræver, at du kigger på skærmen. Hvad angår betjening, er det et skridt frem og to tilbage for Leon.
Kørestillingen fejler til gengæld ikke noget. Du sidder lavt og sportsligt med det rigtige forhold mellem rat, pedaler og sæde og har god føling med bilen. Det giver faktisk noget ’auto emocion’, som det engang hed i Seat-reklamerne.

Hvordan opleves kabinen?

Med en akselafstand på 268 cm rykker Seat Leon næsten op i firmaklassen. Bagsædet rækker fint til voksne og har samme plads, som du finder i en BMW 3-serie. Længere bagude er der plads til hele 620 liter i det regulære bagagerum, der også har en praktisk dobbeltbund og nedfældning af bagsædet med et enkelt greb.
Seat har altid været det mere rustikke medlem af VW-familien, og det gælder også i den nye Leon. Her er en del hård plastic, halvskarpe kanter og halvhjertet ’alufinish’, som du selv på afstand straks afkoder som malet plastic. Lad det være en trøst, at VW også sparer så meget i den nye Golf 8, at forskellen i finish faktisk er blevet mindre.

Er sikkerheden i orden?

Ja, Seat Leon får topkarakteren fem stjerner i den nye og skærpede 2020 udgave af Euro NCAP-crashtesten. Leon scorer rigtigt pæne 92 pct. i passagerbeskyttelse. En stærk bedømmelse, der endda er bedre end de 89 pct. som den dyrere søsterbil Audi A3 får i samme test. En velfungerende sideairbag mellem forsæderne, der holder de to forsædepassagerer adskilt, fungerer glimrende og er med til at trække testen op. Det samme gælder de aktive sikkerhedssystemer: Aktiv sporassistent og en automatisk nødbremse, der også bremser for bløde trafikanter som fodgængere og cyklister. Læs hele testen på euroncap.com 

Hvordan kører den?

Ud over attraktive priser og mere spræl i designet, er Seats eksistensgrundlag i VW-familien at tilbyde lidt mere sportslige køreegenskaber. Og det gør fjerde oplag af Leon da også ganske overbevisende.

Uden at være så hård som vi nogle gange oplever i andre Seat-modeller, er undervognen strammet op, så du får en skarpere og mere kontant køreoplevelse end i Golf og især Octavia. Leon er simpelthen sjovere og mere meddelsom at køre uden at sætte komforten over styr – heller ikke på testbilens store 18-tommer fælge. Den præcise styring og fine feedback fra underlaget kommer dog med en pris: Støj fra dæk og undervogn er mere udtalt end i Octavia og i nogen grad Golf 8.

Hvordan er motoren?

I 2020 har vi flere gange kørt VW-koncernens såkaldte EVO-turbobenziner på 1,5 liter, der kobler to af de fire cylindre ud for at spare benzin, når du bare cruiser. Vi har prøvet den i forskellige modeller, og alle gange har vi oplevet de samme to ting: Motoren virker lidt mere villig og veloplagt og tager bedre omdrejninger end før. Til gengæld har vi fået sværere ved for alvor at få EVO-motoren til at køre langt på literen. Vi nåede 15,0 km/l i snit – noget under de lovede 17,2 km/l. OK uden at imponere. Til gengæld fungerer det syv-trins DSG-automatgear bedre end nogensinde med bløde og hurtige skift. Alt i alt har EVO-motoren tilpas med kræfter og præstationer til Leon uden rigtigt at blive hverken potent eller sparsommelig.

Passer prisen?

Ja, prisen er fair og gør Seat Leon til et stærkt køb i mellemklassen. Især som stationcar, hvor merprisen blot er 10.000 kr. For 300.000 kr. får du en særdeles veludstyret FR Sportstourer med 150 hk og DSG-automatgear. Det kan de færreste konkurrenter matche, især ikke hvis du nærlæser listen over standardudstyr.

Men spørgsmålet er, om du skal vælge ladehybridudgaven med 204 heste i stedet? Den koster det samme, men med opladeligt batteri kan du køre op til 62 km på strøm alene.

Til gengæld er hybriden næsten 250 kg tungere og bagagerummet 150 liter mindre. Ladehybrid-udgaven af Leon giver mest mening, hvis du har mange korte ture og er flittig med ladekablet.

Er der alternativer?

Ja, selv om alle taler SUV og elbiler, er der fortsat mange fine stationcars i ’Golf-klassen’. De mest oplagte alternativer finder vi i SEATs egen koncernfamilie, hvor søsterbilerne VW Golf Variant og Skoda Octavia Combi med samme teknik koster henholdsvis 350.000 og 334.000 kr. Altså klar fordel til Seat Leon. En Kia Ceed SW 1,4 140 hk DCT GT-Line er også dyrere til 308.000 kr. og byder på mindre plads. Ford Focus er lige så køreglad og fås som stationcar med 155 mild-hybrid heste til samme pris som Leon ST, dog uden automatgearet. I det ellers gode selskab står Seat Leon sig godt med en stærk kombination af plads, køreglæde, udstyr og velskabt design.

Konklusion:

For: Plads, køreglæde, udstyr og stærk pris.
Imod: Pletvis tynd finish, hjulstøj.
Hvilkenbil siger:

Seat Leon kommer fra den velrenommerede VW-familie og så er det fristende at sammenligne med søsterbilerne. Seat Leon har ikke bare lidt mere passion i designet, den er bedre og billigere end Golf 8 og sjovere og billigere end Skoda Octavia. Meget bedre gøres det ikke i ’Golf-klassen’ lige nu. PS: Overvej ladehybridudgaven, hvis du kører mange småture og let kan lade din Leon op.

FAKTA: Seat Leon Sportstourer FR 1,5 eTSI DSG

Vejl. pris, inkl. lev.: 300.000 kr.
Anslået kontantrabat:* 15.000 kr.
Årlig ejerafgift: 1.080 kr.
Garanti (rust/mekanik): 12/2 år
Sikkerhed (Euro NCAP): 5
Antal airbags: 6
Forbrug (EU-norm): 17,2 km/l
Forbrug i test: 15,0 km/l
Længde/bredde/højde: 464/180/144 cm
Bagagerum (min/max): 620/ej oplyst liter
Vægt: 1.411 kg
Motor: 4 cyl., 1,5 liter, turbobenzin med cylinderfrakobling
Effekt: 150 hk/250 Nm
0-100 km/t: 8,7 sek.
Topfart: 221 km/t

Særligt standardudstyr (FR):

3-zone klimaanlæg, fjernbetjent centrallås med nøglefri start, el-ruder for og bag, el-spejle, multijusterbar førerplads, digital instrumentering, 10” infotainmentskærm med navigation, Apple Carplay og Android Auto, automatisk nødbremse, multikollisionsbremse, adaptiv fartpilot, 17” alufælge, læderrat med betjening af radio, kørecomputer, varme i rat og forsæder, splitbagsæde, LED-lygter for og bag, ambiente-belysning, fjernlysassistent, elektronisk differentialespærring, p-sensor bag.
Metallak: 7.000 kr. (*Anslået af hvilkenbil.dk)

Ekstraudstyr:
Svingbart anhængertræk: 11.000 kr., bakkamera: 3.300 kr., adaptiv undervogn: 10.200 kr.

[email protected]

REVIEW OVERVIEW
Seat Leon ST 2020
biltest-seat-leon-sportstourerBILTEST: Seat Leon er VW koncernens ’spanske Golf’. Her i fjerde oplag rykker den foran familiemedlemmerne på plads, pris og design. Hvilken bil? VW-koncernens spanske mærke Seat har lanceret fjerde generation af Leon i år. Teknisk er den en spansk udgave af Golf 8, som den...

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here