TEST: Her er de bedste sommerdæk i 2013

0

Årets høst af sommerdæk har aldrig været bedre, afslører stor europæisk dæktest. Særligt egenskaberne på våd vej er forbedret markant, og det passer perfekt til det danske klima.

Kong vinter ser endelig ud til at løsne grebet om Danmark. Og ligesom vi sætter vinterstøvlerne ind i skabet og hopper i stiletter og sportssko i stedet for, er det tid til at skifte bilens vinterdæk ud med sommerdæk.

Skal bilen have nyt fodtøj, er der godt nyt at læse i årets største test af sommerdæk. Det er den tyske bilklub ADAC, der sammen med sine søsterklubber som danske FDM har testet hele 38 af de sommerdæk, som du kan købe hos dit lokale dækcenter i år. Overordnet konkluderer ADAC, at de aldrig har set så bredt et udvalg af gode sommerdæk i de 40 år, som organisationen har testet dæk.

Årets sommerdæk er især gode i regnvejr - og dermed perfekt til det danske klima.
Årets sommerdæk er især gode i regnvejr – og dermed perfekt til det danske klima.

Forklaringen er, at udviklingen af mønsterdesign og gummiblandinger er blevet rendyrket high-tech. Ved hjælp af avancerede computersimulationer og testanlæg, mestrer stadig flere producenter kunsten at få modsatrettede egenskaber til at gå op i en højere enhed. I år har dækproducenterne især haft held til at forbedre dækkenes evne til at stå fast i regnvejr. På det område er der sket en markant forbedring, også sammenlignet med sidste år, konkluderer ADAC. Det er godt nyt for ikke mindst danske bilister, der er bedre bekendt med begrebet sommerbyger end de fleste.

Uforbeholden anbefaling af 16 dæk
Umiddelbart kan man lave et godt regnvejrsdæk ved hjælp af en blød gummiblanding og et åbent mønster, men det går til gengæld ud over dækkets opførsel på tør vej og øge sliddet. Men testen afslører, at dækproducenterne bliver bedre til at samle modsatrettede egenskaber i det samme dæk, hvilket – mere populært udtrykt – svarer til både at blæse og have mel i munden.

Dét kunststykke slipper 16 af de 38 testede sommerdæk faktisk så godt fra, at de får ADACs uforbeholdne anbefaling – du kan se de 16 sommerdæk og deres spidskompetencer i listen herunder.

ADAC har testet sommerdæk i to størrelser: Str. 15 tommer til populære minibiler som Renault Clio, VW Polo, Fiat Punto, Opel Corsa, Hyundai i20, Peugeot 208 og Skoda Fabia, og str. 17 tommer til de hurtige udgaver af større biler som Audi A3, BMW 3-serie, VW Golf, Skoda Octavia, Mercedes C-klasse og Seat Leon.

Danske bilister, der især køber de helt små biltyper, kan dog overveje et interessant alternativ til sommerdæk.

Biler i den såkaldte mikroklasse som Kia Picanto, VW Up, Toyota Aygo og Chevrolet Spark, kan ofte med fordel ”nøjes” med at køre på helårsdæk, der blander egenskaber fra sommer- og vinterdæk. Det kan du læse mere om i artiklen: Helårsdæk er ikke så ringe endda.

Spar penge på at tjekke priserne
Men tilbage til de rendyrkede sommerdæk. Står du overfor at skifte til nye sommerdæk i år, kan det betale sig at shoppe rundt blandt de forskellige dækforhandlere. Typisk kan man spare 500 kr. eller mere på at ringe rundt eller tjekke priserne på nettet, inden man vælger forhandler. Online-dækforhandlere er som regel billigst, men her glemmer mange, at prisen næsten altid er uden montering. Kan du ikke selv klare det hjemme i indkørslen, skal du derfor huske at lægge 4-500 kroner til montering oven i de ofte gode tilbud, der findes på nettet – og så fordufter besparelsen ofte.

Læs også: Forstå dit dæk med nyt EU-mærke

DÆKTEST: Disse sommerdæk anbefaler ADAC:

Størrelse 185/60 15 tommer

Michelin EnergySaver+: Gode allround egenskaber, laveste slid.
Continental ContiPremiumContact 5: Særligt godt på tør og våd vej, lavt slid.
Dunlop Sport BluResponse: Topkarakterer på tør og våd vej, lavt forbrug.
Goodyear Efficient Grip Performance: Godt på både våd og tør vej, lavt forbrug.
Vredestein Sportrac 5: Godt på våd og tør vej, relativt lavt slid.
Bridgestone Turanza T001: Godt allround-dæk, særligt god på tør vej.
Nokian Line: Godt på våd vej, relativt lavt forbrug.
Fulda Ecocontrol HP: Godt i alle sikkerhedsrelaterede discipliner.
Semperit Comfort-Life 2: Godt allround-dæk, især på våd vej.

Størrelse 225/45 17 tommer

Continental ContiSportContact 5: Gode allround egenskaber, lavt forbrug.
Goodyear Eagle Asymmetric 2: Gode allround egenskaber, relativt lavt slid.
Dunlop SP SportMaxx RT: Gode allround egenskaber, relativt lavt slid.
Michelin Pilot Sport 3: Gode allround egenskaber, lavt støjniveau.
Vredestein UltracVorti: Gode allround egenskaber, lavt slid.
Hankook Ventus S1 Evo 2 K117: Gode allround egenskaber, især på våd vej.
Semperit SpeedLife: Gode allround egenskaber, testens laveste forbrug.

[email protected]

Skriv en kommentar

Indtast venligst din kommentar!
Din kommentar afventer moderation