Test: Her er de bedste sommerdæk

0
sommerdæk

ADAC og FDM har kåret de bedste sommerdæk i størrelserne 17 og 18 tommer til SUVere og firmabiler. Fransk dækmærke topper i begge størrelser.

Mange biler ’fødes’ efterhånden med 17 tommer hjul – ikke mindst de stadigt mere populære SUV’ere og crossovers. Også 18 tommer, der for år tilbage var et særsyn, er efterhånden udbredte på biler i premiumklassen samt som eftermonteret fælgstørrelse.

Sammen med tyske ADAC har FDM testet sommerdæk i de to størrelser.

I alt 12 dæk i størrelsen 235/55 R17, som er et bredt dæk med en relativt høj dækside, der passer på mange SUV’ere som Ford Kuga, Audi Q3 og VW Tiguan.

Michelin vinder

Vinderen er Michelin Premacy 4, der scorer de maksimale 5 stjerner. Det franske dæk får prædikatet ’et fremragende dæk med meget fine egenskaber på både våd og tør vej’. Samtidig er slidstyrken i top.

Tre dæk følger lige i hælene med 4 stjerner og gode skudsmål. Syv dæk ligger i midterfeltet med den gennemsnitlige bedømmelse 3 stjerner. Kun et dæk, Laufenn S Fit EQ, skrider i svinget og får én sølle stjerne samt et ’køb frarådes’ med på vejen.

Helt så galt går det ikke for taberen blandt de større 18 tommer dæk. De er ikke så udbredte på markedet endnu. Typisk sidder de på topmodellerne i den store mellemklasse samt premium-segmentet. 18 tommer hjul er efterhånden også meget populære i eftermarkedet.

Her hiver det dårligste dæk, Rotalla Setula S-Pace RU01, i størrelsen 225/40 R18 trods alt 2 stjerner hjem. Egenskaberne på våd vej er dog så ringe, at juryen alligevel fraråder et køb.

Toppen af poppen blandt de 16 testede dæk er Continental PremiumContact 6 og Michelin Pilot Sport 4. De to dæk deler titlen som testvinder og tildeles begge de maksimale 5 stjerner i testen.

Tæt efter følger to dæk: Goodyear Eagle F1 Asym 5 og Maxxis Victra Sport 5, der begge får 4 stjerner.

De resterende 11 sommerdæk kører en gennemsnitlig, 3-stjernet bedømmelse hjem i testen.

Er du træt af at skifte hjul? Så er helårsdæk en mulighed. Læs mere her.

FAKTA: Sådan læses testresultaterne

Dækkene er rangeret efter denne bedømmelse:

4-6 stjerner: Bedre end gennemsnittet

3 stjerner: Gennemsnitligt

1-2 stjerner: Dårligere end gennemsnittet

Du kan se alle resultaterne af testen her.

FAKTA: Hvornår skal jeg skifte?

Omkring d. 1. april er en god tommelfingerregel.
Mange bilister går rundt i den overbevisning, at vinterdæk står bedre fast på regnvåde veje end sommerdæk, og derfor venter de med at skifte til perioden med forårsregn er overstået. Dette er dog en misforståelse.

Så snart temperaturen er 7 grader eller derover hele døgnet, og der således ikke længere er risiko for frost og isglatte veje, er sommerdæk at foretrække. Det skyldes, at sommerdæk typisk har længere mellem lamellerne i dækmønsteret, hvilket betyder, at sommerdækket er langt bedre til at undgå aquaplaning end vinterdækket.

Kører du for længe på dine vinterdæk kan de tage skade. Gummiblandingen i vinterdæk ikke fremstillet til høje temperaturer, hvorfor dine vinterdæk langt hurtigere slides ned, hvis du kører på dem i varmere temperaturer.

Kilde: FDM, SDS.dk, Hvilkenbil.dk

[email protected]

Skriv en kommentar

Indtast venligst din kommentar!
Din kommentar afventer moderation