Tidligere Saab-chefer arresteret for skattesnyd

Tre tidligere medlemmer af Saabs ledelse, inklusive topchef Jan-Aake Jonsson, er mistænkt for skattesnyd i forbindelse med konkursbegæringen i 2011.

Den svenske bilfabrik Saab bliver ved med at levere dramatik og overskrifter. Senest skriver flere medier, at tre tidligere topchefer i Saab er arresteret af svensk politi, mistænkt for skattesnyd. Ifølge branchebladet Automotive News drejer det sig om den tidligere topchef Jan Aake-Jonsson (billedet), finansdirektør Karl-Gustav Lindström og juridisk rådgiver, Kristina Geers. Alle tre mistænkte er dog blevet løsladt i dag, men ind til videre opretholder de svenske myndigheder anklagerne.

Ifølge Automotive News er mistanken om skattesnyd baseret på hændelser umiddelbart før Saab indgav konkursbegæring i december 2011. Ifølge den svenske chefanklager Olof Sahlgren, drejer sagen sig om regnskabsmetoder, der angiveligt har gjort det vanskeligt for de svenske skattemyndigheder at udregne skatter og afgifter. En lovovertrædelse, der straffes med mellem et halvt år og fire års fængsel.

Stor respekt om tidligere Saab-boss
Anklagerne om urent trav kommer som en overraskelse, og Kristina Geers advokat afviser da også alle anklager på vegne af sin klient. I Sverige nyder den tidligere Saab-boss Jan-Aake Jonsson stor respekt som manden, der om nogen kæmpede for Saabs overlevelse. Jonsson har arbejdet for Saab i næsten hele sin 40 år lange karriere, heraf seks år som fabrikkens administrerende direktør.

Da Saabs daværende ejere, den amerikanske bilgigant General Motors, ville lukke og slukke fabrikken i Trollhättan i 2009, var det ikke mindst Jan-Aake Jonsson, der arbejdede for et salg og dermed overlevelse for Saab. Det lykkedes i første omgang, da den lille hollandske superbil-producent, Spyker, overtog den svenske bilfabrik. Lykken varede dog kort, for Spyker manglede penge og i 2011 gik Saab konkurs.

Siden overtog et svensk-kinesisk konsortium resterne af Saab under navnet National Electric Vehicle Sweden, NEVS. Efter planen fortsætter det kinesisk kontrollerede NEVS med en mindre produktion af især el-biler på fabrikken i Trollhättan. Angiveligt kommer der også en opdateret udgave af den gamle Saab 9-3 ud at køre, lige som NEVS har lovet at sende en nyudviklet afløser for Saab 9-3 på gaden.

Læs mere:

Saab genfinder gnisten

Sådan skulle den nye Saab 9-3 se ud

jensv@hvilkenbil.dk

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here