Ulykke stopper test af selvkørende biler

0

Uber må ikke længere teste sine selvkørende biler i Arizona efter en ulykke, der kostede en kvinde livet. Uber havde angiveligt selv koblet bilens automatisk nødbremse fra inden påkørslen.

Arizonas guvernør har suspenderet køretjenesten Ubers test af selvkørende biler i delstaten, efter at en ulykke for en uges tid siden kostede en 49-årig kvindelig fodgænger livet.

I et brev til Ubers administrerende direktør Dara Khosrowshahi skriver guvernør Doug Ducey, at han har set politiets video fra ulykken.

Han tilføjer, at han finder videooptagelserne ’forstyrrende og alarmerende’, og at de derfor sætter spørgsmålstegn ved, om Uber fremover kan teste sine biler i delstaten. Det skriver Ritzau på baggrund af oplysninger fra nyhedsbureauet Reuters.

Den video, guvernøren henviser til, er en 22 sekunder lang video, som politiet i Arizona har frigivet, der viser en kvinde, som går ud på en vej trækkende med sin cykel og bliver ramt en Uber-bil. Hun dør efterfølgende af sine kvæstelser.

Du kan se videoen, der er optaget inde fra ulykkesbilen på TV2.dk (vi advarer mod stærke billeder, selv om videoen stopper inden bilen rammer kvinden).

Nødbremse slået fra
Bilen var en selvkørende Volvo XC90, der havde en person siddende bag rattet som backup, oplyser politiet.

Eksperter, der har set videoen, siger til nyhedsbureauet AP, at bilens sensorer burde have opfanget kvinden og stoppet bilen i tide.

”Offeret kom ikke ud af ingenting. Hun bevægede sig på en mørk vej, men det er en åben vej, så Lidar (bilens lasersystem, red.) skulle have opdaget hende og identificeret hende,” siger professor Bryan Walker Smith, der studerer selvkørende biler ved University of South Carolina.

Han siger videre til AP, at videooptagelserne muligvis ikke tegner et fuldstændigt billede af episoden, men at meget tyder på adskillige fejl i den selvkørende bils sikkerhedssystemer – og fra bilistens side.

Sam Abuelsmaid, der er ansat i virksomheden Navigant Research, understreger, at selvkørende bilers laser- og radarsystemer kan se langt bedre i mørke end mennesker.

”Systemet skulle uden tvivl have været i stand til at observere kvinden inden ulykken. Ud fra det jeg kan se på videoen, ligger fejlen i bilens systemer – ikke hos den dræbte kvinde,” siger Sam Abuelsmaid til AP.

Flere medier rapporterer, at Uber faktisk havde slået Volvoens egne sikkerhedssystemer fra inden påkørslen – herunder den automatisk nødbremse med fodgængergenkendelse. Det skulle være sket for bedre at kunne teste den selvkørende teknologi.

Første dødsulykke med selvkørende bil
Ulykken, der fandt sted i byen Tempe, er den første dødsulykke med en selvkørende bil i USA.

Uber valgte efter ulykken at stoppe alle test af selvkørende biler i både Arizona, Pittsburgh, San Francisco og Toronto.

Ifølge The New York Times viser Ubers egne rapporter, at selskabets selvkørende biler er fyldt med problemer. Problemerne skulle blandt andet opstå, når bilerne passerer vejarbejde.

Toyota har efter ulykken i Arizona også meddelt, at man har sat sine forsøg med selvkørende biler på pause.

Læs også: Dødsulykke er tilbageslag for selvkørende biler

[email protected]

Skriv en kommentar

Indtast venligst din kommentar!
Din kommentar afventer moderation