Undersøgelse: Vi kan ikke undvære vores biler

0
238

Vi europæere er dybt afhængige af vores biler – de fleste af os anser et liv uden bil for at være ”umuligt”, viser en undersøgelse blandt 6.000 europæiske bilister i bl.a. Danmark.

En amerikansk undersøgelse har tidligere afsløret, at hver 10. amerikanske bilejer elsker sin bil højere end sin kone. Det kan man ryste på hovedet af, men en helt ny rundspørge viser, at vi europæere også har et særdeles nært forhold til vores firehjulede ven.

Det er Ford, der har spurgt 6.000 bilister i Danmark, Tyskland, Frankrig, Spanien og England om deres forhold til biler.

Hvis du er lidt flov over at nære varme følelser for din bil, kan du ånde lettet op: Du er langt fra alene. Faktisk anser over halvdelen af de adspurgte et liv uden bil for at være ”umuligt”.

Men alt er dog ikke kun fryd og gammen i forholdet mellem mand m/k og maskine. 76 procent svarer, at de stresser over trafikpropper, høje brændstofpriser og dårlig samvittighed over at belaste miljøet. 74 procent benytter også gerne offentlig transport, 37 procent kører gerne med andre, der skal samme vej og 3 procent har sat system i at dele bil med andre.

28 pct. overvejer en elbil
Ford har lavet undersøgelsen for at forstå bilisternes ønsker og bekymringer bedre. For bilproducenter som Ford må svarene både skabe smil, eftertænksomhed og panderynker:

74 pct. forbinder det at eje en bil med uafhængighed.
77 pct. vil ikke skære ned på deres bilkørsel af hensyn til miljøet.
53 pct. synes ikke desto mindre, at klimaforandringer er verdens største problem.
72 pct. siger at brændstoføkonomi er vigtigt, når de vælger bil.
50 pct. ville køre mere økonomisk, hvis de bedre kunne se den økonomiske fordel ved det.
28 pct. vil overveje at købe en elbil.

Vi er med andre ord vilde med vores biler – men ved også godt, at der forhindringer forude, både når det gælder mobilitet og miljø. Ford ved det også – og erkender, at de er nødt til at blive en del af løsningen. Ellers kan alene den eksplosive vækst i antallet af biler ende med at kvæle Ford og de andre bilproducenter i deres egen succes.

I dag findes der 1 milliard biler i hele verden. I 2050 forventes antallet at stige til mellem 2 og 4 milliarder biler. Alene i Europa vil det medføre, at omkostningerne i forbindelse med trafikforstoppelse og forsinkelser vil vokse med 50 pct. hvert eneste år.

”Undersøgelsen viser, at selv om verden bliver stadig tættere befolket og mere urbaniseret, ønsker vi ikke at miste fordelene ved fri mobilitet. Derfor har vi brug for en offentlig dialog om, hvordan vi tackler modsætningen mellem ønsket om mobilitet og ansvarlighed overfor miljøet,” siger Barb Samardzich, vicepræsident hos Ford i Europa.

jensv@hvilkenbil.dk

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here