Vinterdæk: Continental vinder årets første test

0
457

Ni vinterdæk til mindre biler udsat for årets første test af dæk til den kommende vinter. Generelt er standarden forbedret, fastslår test foretaget af tyske synshaller – Continental er bedst.

Årets første vinterdæktest gælder størrelsen 185/60 R 15, der passer på mange af de mindre biler, som topper salgslisterne herhjemme. Det gælder modeller som Renault Clio, VW Polo, Skoda Fabia, Toyota Yaris og Seat Ibiza, så vi iler med at bringe resultatet: Så har du god tid til at få købt de rigtige vinterdæk.

Det er Gesellschaft für Technische Überwachung (GTÜ), en brancheorganisation for over 2.000 synshaller i Tyskland – der sammen med Autoclub ACE og den østrigske Automobilclub ARBÖ har testet ni aktuelle vinterdæk af de dyrere mærker i praksis – i sne, vådt føre og på tør vej.

Den glædelige nyhed er, at producenterne har ladet de tekniske landvindinger, der er opnået i udviklingen af de helt dyre vinterdæk sive ned til de mindre dimensioner.

Især det nye TS 850 fra tyske Continental klarer sig godt på alle underlag og har også mønstret forrest på de miljømæssige parametre som rullemodstand og støj. Conti-dækket er dog også testens næst dyreste.

Lige i baghjulet følger Dunlop Winter Response 2, der klarer sig en anelse dårligere – men stadig godt – på våd vej og på de miljømæssige målepunkter. Til gengæld står Dunlop-dækket lidt bedre fast på sne og er en anelse billigere. Begge gør sig fortjent til testens topprædikat ’sehr empfehlenswert’ – særdeles anbefalelsesværdigt.

Testens dyreste dæk, der også har været på markedet længst, Michelin Alpin A4, kommer ind på en tredjeplads. Lidt højere støjniveau og en lidt dårligere præstation på våd vej koster en placering helt øverst på skamlen.

Firestone er bedst til prisen
GTÜ fremhæver også det forbedrede Firestone Wintherhawk 3 på testens fjerdeplads som et godt dæk til en pris, der ligger godt og vel 25 pct. under testens dyreste. Det giver en uofficiel udmærkelse som ’bedste køb til prisen’ med på vejen.

”Resultatet viser, at også for de mindre dæk sker der en udvikling år for år. Også i dette segment har producenterne med nye gummiblandinger og optimerede dækmønstre taget udfordringen op, der består i at håndtere kompromiserne mellem evnen til at stå fast på våd vej kontra rullemodstand og mellem ’grip’ i sne kontra på tør vej,” skriver GTÜ i en kommentar til testens resultat.

Kun Fulda Montero 3 på testens sidsteplads må nøjes med et ”betinget anbefalelsesværdigt”.

I oktober offentliggøres den årlige test af vinterdæk af ADAC, den tyske pendant til FDM – den vender vi tilbage til.

Fakta: Resultat af GTÜ vinterdæktest 2013

(Placering ud fra den samlede bedømmelse)

Continental TS 850: sehr empfehlenswert (Testvinder)
Dunlop Winter Response 2: sehr empfehlenswert
Michelin Alpin A4: empfehlenswert
Firestone Winterhawk 3: empfehlenswert (‘Bedst til prisen’)
Nokian WR D3: empfehlenswert
Goodyear Ultra Grip 8: empfehlenswert
Pirelli Winter Snowcontrol 3: empfehlenswert
Vredestein Snowtrac 3T: empfehlenswert
Fulda Montero 3: bedingt empfehlenswert
Kilde: GTÜ GmbH – september 2013

henrikh@hvilkenbil.dk

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here