Tuesday, Jul. 17, 2018

Populære SUV-biler er farlige for fodgængere

Skrevet af:

|

9. juli 2018

|

I kategorien:

Populære SUV-biler er farlige for fodgængere

Salget af høje crossover- og SUV-biler stiger støt. Det samme gør antallet af bløde trafikanter, der bliver dræbt i sammenstød med biler. Og der er en sammenhæng, viser amerikansk undersøgelse.

Høje biler er populære som aldrig før. Over alt i verden stiger salget af de såkaldte crossover og SUV-modeller, der er karakteriseret ved at være højere og tungere end ’almindelige’ biler. Og den udvikling har sin pris, viser en amerikansk undersøgelse.

I USA er antallet af bløde trafikanter, der mister livet efter at være blevet påkørt, steget med 46 procent i løbet af de seneste ni år. Alene sidste år omkom 6.000 fodgængere på de amerikanske veje, viser en undersøgelse foretaget af de to amerikanske aviser Detroit Free Press og USA Today.

Ifølge undersøgelsen er den massive udbredelse af SUV- og crossover-biler med til at øge antallet af dræbte fodgængere. De høje biltyper slår simpelthen hårdere på mere kritiske områder af kroppen end almindelige biler, når de rammer bløde trafikanter. SUV-modeller er involveret i dobbelt så mange ulykker med bløde trafikanter som andre biltyper.

Uopmærksomhed dræber
Ifølge undersøgelsen er det dog ikke bare SUV- og crossover-modellernes udformning og højde, der spiller ind. Stigningen i antallet af trafikdræbte fodgængere skyldes også, at stadig flere bilister er uopmærksomme, f.eks. fordi de tjekker smartphonen, mens de kører bil. En farlig uvane, der kan forekomme i alle biltyper.

Det amerikanske bilmarked kan heller ikke sammenlignes med f.eks. det danske. Blandt andet er aktivt sikkerhedsudstyr ikke helt så udbredt i USA. Netop øget fokus på at udstyre biler med udstyr som automatisk nødbremse, der også stopper for bløde trafikanter, skal være med til at ændre udviklingen i USA.

Læs også: EU kræver mere sikre biler

[email protected]

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Del denne artikel

Related News

Salg af ‘grønne’ biler boomer
Bilsalg: De ’højbenede’ biler sælger nu bedst
Billigere og mere sikker Fiat Tipo

About Author

Jens

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>