Sommerferie: Så meget koster fartbøder i EU

Op til 11.000 kr. Det kan være dyrt at få en ’feriehilsen’ med hjem fra sommerens kør selv-ferie. Her kan du se en oversigt over taksterne for fartbøder i Europa.

Er du på vej på bilferie? Så læs med her.

Flere europæiske lande har ligesom Danmark høje bøder for en lang række trafikforseelser. Så en lidt for tung speederfod, en glemt sikkerhedssele eller en ulovlig overhaling er ikke bare farligt, men kan også hurtigt fordyre familiens feriebudget. Det viser en oversigt over bødetakster for en række trafikforseelser i 34 europæiske lande, som FDM’s tyske søsterklub ADAC har lavet.

Eksempelvis risikerer man i populære ferielande som Frankrig og Italien en ’hilsen’ på henholdsvis 135 og 170 euro, altså ca. 1000-1300 kr., hvis man kører 20 km/t for stærkt. Er farten 50 km/t mere end det tilladte, begynder bødetaksten i støvlelandet ved 530 euro, mens den i Frankrig er hele 1.500 euro. Over 11.000 kr.!

”De fleste danskere kører i bil på ferien. Men hvad enten man kører selv hele vejen eller lejer bil på feriestedet, skal man naturligvis altid køre efter forholdene og overholde love og regler. Det kan dog ske, at man får en bøde, og da bødetaksterne i flere lande er højere, end mange måske er klar over, kan bødeoversigten være en god hjælp,” siger jurist i FDM, Dennis Lange.

Forglemmelser kan blive dyre
Det er dog ikke kun trafikforseelser, der kan udløse en ærgerlig bøde. I mange populære ferielande er der afgift for at køre på motor- og motortrafikveje, som det kan være dyrt at have overset eller undladt at betale. Ofte køber man en mærkat til forruden, der gælder for en bestemt periode. I eksempelvis Østrig er bøden for at køre på motorvejen uden gyldigt motorvejsmærke på 120 euro, mens den i Slovenien kan gå fra 300 og helt op til 800 euro.

Der kommer løbende nye krav om miljø- eller motorvejsmærkater til. Senest har Frankrig indført et miljømærke.

”Det er en god ide allerede hjemmefra at have styr på mærkerne. Det er nemlig ikke i alle lande, det er muligt at købe de nødvendige mærker undervejs,” siger Dennis Lange fra FDM.

Skulle man få en bøde, skal man ikke regne med at kunne slippe for at betale, oplyser han, da de øvrige EU-lande kan inddrive bøder direkte i Danmark. Derudover kan bøder på mere end 70 euro inddrives via de danske myndigheder.

FAKTA: Klik her for at se oversigten over de europæiske bødetakster

Læs også: Bilferie er ikke billigferie

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here