Alle tiders mode-SUV i nyt dress

0

Land Rover løfter sløret for anden generation af SUV’ernes svar på Gucci-tasken, den kompakte Range Rover Evoque. Blandt nyhederne er indtræk i møbeluld fra danske Kvadrat.

Høje SUV-typer med store hjul, høj siddeposition og eventyrer-look er højeste mode i bilernes verden. Vi kan ikke få nok af biltypen, der bare fortsætter med at sætte nye salgsrekorder over alt på kloden. Designet, der ofte er kantet og maskulint, er uden tvivl en afgørende faktor for populariteten. En anden at biltypen tiltrækker købere af begge køn.

Af alle modebiler må Range Rover Evoque være den mest stilsikre. Da den kom på markedet i 2010 satte Evoque ny standard for, hvor chic en SUV kunne se ud med sine rette linjer, lave taglinje, flot integrerede lygter og ikke mindst hjul i oversize-størrelse. Evoque lignede simpelthen en af den flotte tegninger af konceptbiler, som bilfabrikkerne laver så mange af, men stort set aldrig sætter i produktion.

Evoque ligner sig selv med de smalle sideruder og høje hoftelinje. Håndtagene kører først ud, når bilen er låst op og holder stille.

At den tidligere Spice Girl Victoria Beckham var med til at designe en specialversion, og at der findes en cabriolet-udgave med stoftag, har bare cementeret Evoques status som SUV’ernes svar på Gucci-tasken; det er vel kun Fiat 500, der er endnu mere populær hos pigerne.

Evoque er en SUV, man oftest støder på i storbyernes mere hippe kvarterer. Hvilket næsten er ironisk, for der er stor forskel på, hvad Land Rovers mindste men særdeles terrænduelige model faktisk er i stand til, og så hvor sjældent, den får lov at boltre sig i sand, sne og mudder.

Det kan Land Rover jo være ligeglade med. Evoque sælger som café latte på Café Jorden Rundt i Charlottenlund. ‘Never change a winning team’, som briterne siger, og derfor holder de klogeligt fast i det ikoniske design på den helt nye model, der netop er afsløret – selvfølgelig på hjemmebane i swinging London.

Lidt forenklet kan man sige, at den velkendte stil bare er gjort endnu mere gennemført. Karrosseriets overflader er glattere og mere enkle, mens detaljer som håndtag, moderne LED-lygter og kølergrillen er perfekt integreret. Evoque ser ud som om den er skåret ud af én stor, massiv blok, mens enorme 21-fælge sørger for dynamisk udstråling og dramatisk blikfang.

Den kompakte størrelse er bevaret. Evoque er fortsat beskedne 437 cm lang, men den nye platform lavet til tværstillede motorer øger akselafstanden med to cm og forbedrer generelt pladsudnyttelsen.

Betjeningen er fuldt digital i Evoque. Skærmen foran gearvælgeren styrer bl.a. klimaanlægget.

Se vejen gennem motorhjelmen
Teknisk er Evoque opgraderet på en lang række punkter. Blandt de mere spektakulære nyheder er det fuldt digitale førermiljø, hvor også klimaanlæg og kørecomputer betjenes ved hjælp af en trykfølsom skærm.

Bakspejlet er også blevet digitalt. Et kamera på taget sender en widescreen-optagelse ned i ‘spejlet’, så synet bagud aldrig forstyrres af passagerer, nakkestøtter og bagage.

Endnu mere opsigtsvækkende er det såkaldte Clearsight Ground View, der på den store skærm i midterkonsollen skaber et billede, hvor du kigger ‘igennem’ motorhjelmen og derfor helt præcist kan se, hvilket underlag forhjulene kører på, f.eks. i vanskeligt terræn med store højdeforskelle.

En anden stor nyhed er, at de fleste motorvarianter får et 48-volt mild hybridsystem. Med 48 volt øges den tid, hvor start-stop systemet slukker motoren, hvilket er med til at reducere forbruget. Senere kommer Evoque som ladehybrid med en trecylindret turbobenzinmotor. I første omgang bliver det dog Land Rovers Ingenium-motorfamilie, der skal trække læsset i Evoque. Alle er på to liter og har fire cylindre, mens ydelserne går fra 150 heste (diesel) til 300 heste (benzin). Basisudgaverne har manuelt gear og forhjulstræk, men langt de fleste Evoque kommer ud at køre med firehjulstræk og ni-trins automatgear.

Dansk uld på sæderne
Evoque er ikke for ingenting et stilikon, så du kan vælge mellem et væld af farver og materialer i kabinen. En af mulighederne er dansk: Ebeltoft-virksomheden Kvadrat, der er verdensberømt for sine møbelstoffer, leverer nemlig indtræk i uld til Evoque. Lur os, om det ikke bliver et hit hos danske liebhavere.

Der er tredelt splitbagsæde i Evoque. Bagagerummet vokser 10 pct. til 591 liter.

Evoque fans må dog have tålmodighed lidt endnu. Der er dansk premiere omkring 1. april. Priserne kendes endnu ikke, men vi gætter på en cirka en halv million kroner for basisudgaven med 150 hestes diesel, forhjulstræk og manuelt gear. Derfra stiger priserne stejlt – er du flittig med ekstraudstyret, kan en Evoque hurtigt nærme sig en lille million kroner.

jensv@hvilkenbil.dk

Skriv en kommentar

Indtast venligst din kommentar!
Din kommentar afventer moderation