Amerikansk delstat vil forbyde elbiler

Metoderne er mange, når der skal skabes debat om elbiler. I USA foreslår delstaten  Wyoming helt at forbyde elbiler.

I stedet for at udfase benzin- og dieselbiler går den amerikanske midtvest-delstat Wyoming bogstavelig talt mod strømmen og vil forbyde elbiler fra 2035. Den lovgivende forsamling i The Cowboy State har udarbejdet ’Senate Joint Resolution 4’ som et modsvar til for eksempel Californiens og New Yorks forbud mod fossildrevne biler fra 2035.

“Hvis I ikke kan lide vores benzinbiler – ok, så kan vi ikke lide jeres elbiler,” siger senator Jim Anderson fra Republikanerne til mediet Cowboy State Daily. I lovforslaget, der – når alt kommer til alt, nok mest skal ses som en højlydt markering af en efter Wyomings mening alt for hurtig og hovedkuls udfasning af de fossildrevne biler – fremhæves statens olie og gasindustri som en “stolthed”.

Rigtigt mange mennesker i Wyoming er beskæftiget i industrien, der i årtier har skabt mange arbejdspladser. Og olieindustrien leverer brændstof til fossildrevne køretøjer, der i årevis har været garant for stabil transport af varer og råstoffer, lyder rationalet fra politikere i den ærkekonservative stat, der også er USA’s mindst befolkede.

Ønsker debat om ’alvorligt spørgsmål’

En anden af forslagsstillerne, republikaneren Bryan Boner, medgiver, at forslaget er symbolsk, men som han siger til Cowboy State Daily, så er spørgsmålet om forbud mod benzin- og dieselbiler og 100 procent elektrificering et ’alvorligt spørgsmål, der kalder på en offentlig diskussion.’

“Jeg er interesseret i at vide, om forslagene til at løse klimakrisen rent praktisk kan lade sig gøre i det virkelige liv. Jeg bifalder ikke, når andre forsøger at fremtvinge en teknik, som ikke er moden,” siger Bryan Boner.

Politikerne i Wyoming ønsker bl.a. debat om mulighederne for udrulning af infrastruktur som ladestandere, om udvinding af mineraler og råstoffer til brug i elbiler, særlig i batterierne, og en debat om bortskaffelsen af elbiler og ikke mindst deres batteri efter endt tjeneste.

mortenk@hvilkenbil.dk

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here