Bilen afslører din partifarve

0
stemmer

Din bil fortæller også, hvem du stemmer på. Se her, hvilke bilmærker, der er mest venstre- eller højreorienterede…

Ejer du en Suzuki, stemmer du enten på Venstre eller de Konservative. Kører du Ford, stemmer du borgerligt, er til nød socialdemokrat men i hvert fald ikke venstreorienteret. Ejer du en Audi eller en Mercedes, stemmer du garanteret på et borgerligt parti – de Konservative, Liberal Alliance eller Nye Borgerlige. Kører du Citroën, er det mest sandsynligt, at du stemmer på Enhedslisten, SF, Socialdemokratiet eller Radikale Venstre. Men Citroën appellerer bredere end som så – en del sætter krydset ved Dansk Folkeparti.

Undersøgelsen, som Hvilkenbil her refererer, er foretaget af analyseinstituttet Voxmeter og i kort form gengivet i Motor-magasinet, en ugentlig udgivelse for autobranchen. Voxmeter har via sin database interviewet 8.000 repræsentativt udvalgte danskere og stillet dem spørgsmålene: “Hvilket parti ville du stemme på, hvis der var folketingsvalg i morgen?” Og “hvilke(t) bilmærke(r) ejer du?”

Svarene giver ingen skråsikre konklusioner, da den statistiske usikkerhed er relativt stor, men man kan sagtens få lidt sjov ud af at nærlæse undersøgelsen. For overskuelighedens skyld har Motor-magasinet valgt kun at bringe de enkelte partiers fem foretrukne bilmærker.

stemmer
VW, Danmarks mest solgte bilmærke, tiltrækker især borgerlige vælgere.

Blandt de ni partiers vælgere optræder VW og Peugeot på top 5-listen hos de otte og Toyota hos de syv – hvilket ikke er så mærkeligt, da de tre mærker i 2019 var de bedst sælgende. Men dér, hvor udslagene er størst, er hos Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Enhedslisten. De to borgerlige partiers vælgere har klart VW øverst på listen som det foretrukne mærke, og Enhedslisten klart har Citroën øverst.

Danmarks 14. mest solgte mærke, Suzuki, optræder på top 5-listen hos Venstre og de Konservative, og topscoreren hos Dansk Folkepartis vælgere er Ford.

Fordomme eller virkelighed?

De enkelte partiers top 5-lister kommer til slut i artiklen, men først en lille og helt uvidenskabelig tur omkring forfatter, livsstils- og bilekspert Christian Graus godt 10 år gamle, men stadig underholdende og relevante bilbog “Mænd & Biler: Hvad siger du med din bil, og hvad siger din bil om dig”.

Ordene om de enkelte mærkers ejere er korte, redigerede sammenkog af Christian Graus karakteristikker.

Om Audi-ejeren: Nøgleordene er diskretion, smagfuld velstand, og bilen sender et signal om ubestridelig klasse uden at være prangende.

Om Citroën-ejeren: Appellerer bredt, men citronisten arbejder typisk i den uformelle del af erhvervslivet og ofte hos det offentlige.

Om Ford-ejeren: Typisk over 45 år gammel, har på den ene side ambitioner, men er også god til at indordne sig – der vil dog altid være en uforløst stræben efter at veksle Forden til en Mercedes.

Om Mercedes-ejeren: Bilen er et sikkert valg i den formelle verden, i hvert fald så længe ens position svarer til bilvalget.

Om Peugeot-ejeren: Udstråler mådehold, mainstream og fornuft, og en Peugeot er nok den bil, der siger mindst om ejerens værdisæt og politiske synspunkter.

Om Skoda-ejeren: Et rationelt tænkende væsen afklaret med, at bilen ikke høster skulderklap. Skodaen bliver aldrig en drømmebil for mellemlederen i erhvervslivet.

Om Suzuki-ejeren: Sender først og fremmest et prisbevidst signal og er for folk, der ikke har råd til en af de andre japanere.

Om Toyota-ejeren: Ser det som en kvalitet, at der ikke følger fine fornemmelser med. En del Toyota-ejere føler ikke noget for biler. 

Om VW-ejeren: Folkevognen repræsenterer lidt af det hele, og VW er samlet under fællesnævneren “middelklasse”. Der er en VW i os alle.

Listen

Socialdemokratiet:

Peugeot
VW
Citroën
Toyota
Ford

Radikale Venstre:

Peugeot
Skoda
VW
Ford
Citroën

Det Konservative Folkeparti:

VW
Peugeot
Toyota
Audi
Suzuki

Nye Borgerlige:

VW
Ford
Audi
Mercedes
Peugeot

Socialistisk Folkeparti:

Peugeot
Toyota
VW
Citroën
Skoda

Liberal Alliance:

VW
Skoda
Toyota
Ford
Mercedes

Dansk Folkeparti:

Ford
Toyota
Citroën
Peugeot
Skoda

Venstre:

VW
Ford
Peugeot
Toyota
Suzuki/Citroën

Enhedslisten:

Citroën
Peugeot
Toyota
VW
Skoda

mortenk@hvilkenbil.dk

Skriv en kommentar

Indtast venligst din kommentar!
Din kommentar afventer moderation