Bilproducenter fifler med nye CO2-krav

0

Omvendt ’diesel-gate’: Bilfabrikkerne prøver nu at få brændstofforbruget til at se dårligere ud, end det er for at kunne klare EU’s kommende krav om reduktion i bilernes CO2-udledning.

I 2020 bliver CO2-målene i Europa skærpet, men allerede nu har EU-Kommissionen fundet bevis for, at bilfabrikanter manipulerer bilernes CO2-tal i tests. Det skriver kommissionen i en pressemeddelelse ifølge finans.dk.

Dermed er der nærmest tale om en omvendt ’dieselgate’, som skandalen blev kaldt, da Volkswagen i 2015 blev afsløret i at benytte ulovlig software til at sænke forureningstallene, når bilerne skulle bestå de relevante CO2-test.

Denne gang er tricket omvendt.

I november krævede man fra Bruxelles, at bilproducenterne reducerede CO2-udledningen med 15 pct. mellem 2020 og 2025 og 30 pct. inden 2030.

Men ved at foregive en højere CO2-udledning under den nye og mere realistiske test kaldet WLTP (Worldwide Light vehicles Test Procedure, som meget snart afløser den nuværende mindre skrappe NEDC-norm, red.), vil de efterfølgende mål blive mindre ambitiøse og derfor lettere for fabrikanterne at overholde.

”Vi kan ikke lide tricks,” konstaterer EU’s klimakommissær, Miguel Arias Cañete, i et interview med Financial Times.

”Vi har set ting, som vi ikke synes om. Vi har tænkt os at sørge for, at den nye test har de rigtige standarder som udgangspunkt,” slår klimakommissæren fast.

EU-målet er, at den gennemsnitlige CO2-udledning per kilometer skal nedbringes til maksimalt 95 gram inden 2021.

EU har afsløret snyd
Af en fem siders briefing fra EU-Kommissionen med 114 datasæt fra bilfabrikanter fremgår det, at flere fabrikanter har ’konfigureret deres biler på sådan en måde, at tallene er blevet oppustet i forhold til WLTP-testen’.

Da de samme køretøjer blev testet under de nuværende CO2-standarder, fandt man ’en anden konfiguration til at opnå så lav en CO2-udledning som muligt i testen’.

I briefingen er ingen bilproducenter nævnt ved navn.

Læs også: Reelt forbrug er 38 pct højere end EU-norm

FAKTA: Sådan skal snyderiet bremses

I et brev til EU’s medlemsstater fremsatte kommissionen tre foranstaltninger for at imødegå problemet:

WLTP skal tage udgangspunkt i værdier uafhængigt af bilfabrikanternes egne værdier.
Fabrikanternes mål for CO2-udledning skal indsamles systematisk for at øge gennemsigtighed og kontrollerbarhed.
Kommissionen vil overvåge og støtte korrekt håndhævelse. Bliver det nødvendigt, kan WLTP laves helt om.

Kilde: finans.dk og EU-Kommissionen

[email protected]

Skriv en kommentar

Indtast venligst din kommentar!
Din kommentar afventer moderation