Bilsalget styrtdykker i Europa

0
bilsalget
Corona-krisen koster på bilsalget. Danmark, Norge, Sverige og Finland slap billigst i april, mens Italien, Storbritannien og Spanien var hårdt ramt.

Den næsten totale nedlukning, nogle steder ligefrem udgangsforbud, kostede i april også dyrt for bilsalget. I Italien er corona-virussen forklaringen på, at bilsalget i april faldt med hele 97,6 procent i forhold til samme måned 2019. Også i Storbritannien og Spanien var resultatet mere end nedslående med en tilbagegang på henholdsvis 97,3 og 96,5 pct.

Det viser en opgørelse udsendt 19. maj fra European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA).

For briternes vedkommende er der den ubehagelige krølle på halen, at der ikke er blevet solgt så få biler på en måned siden umiddelbart efter Anden Verdenskrig.

Den gennemsnitlige nedgang for bilsalget i de 27 EU-lande var på 76,3 pct. – Storbritannien tæller på grund af Brexit ikke med i den samlede EU-statistik (se grafik herunder).

I de skandinaviske lande ramte corona-krisen dog knap så hårdt. Af EU-medlemmerne slap Danmark med en nedgang i bilsalget i april på 37 pct. sammenlignet med samme måned året før. Midt i nedturen fastholdt Peugeot 208 sin position som Danmarks mest solgte bil. 389 styk blev det til i april. I Sverige, hvor man har valgt sin egen strategi i bekæmpelsen af covid-19, var nedgangen på 37,5 pct. I Norge, der ikke er medlem af EU, var nedgangen på 34 pct. I Finland 38,6 pct.

Mindst nedgang i Finland

Tyskland er det land i Europa, hvor der sælges flest biler, og her faldt salget med 61,1 pct.

Over årets første fire måneder faldt det samlede bilsalg i EU med 38,5 pct. i forhold til samme fire måneder 2019. Nedgangen i Italien er lige over 50 pct. tæt fulgt af Spanien og Frankrig med 48,9 og 48 pct. Over de fire måneder er corona-krisen gået lettest hen over de finske bilforhandlere, der har noteret en nedgang på 11,8 pct. I Danmark faldt bilsalget i januar-april samlet med 28,4 pct. i forhold til samme måneder 2019.

Fiat ramt hårdest

Fordelt på mærker var det FCA-gruppen, Fiat/Chrysler, der blødte mest i de 27 EU-lande i april. Her faldt salget med 87,7 pct. sammenlignet med april 2019. Volvo, Mitsubishi og BMW-gruppen slap nådigst med en nedgang på henholdsvis 62,9, 63,3 og 65,3 pct.

Målt på antal var Volkswagen-koncernens nedgang til at få øje på – i april 2019 solgte VW-gruppen næsten 285.000 biler i EU, i den netop overståede april var salget under 78.000.

[email protected]

Skriv en kommentar

Indtast venligst din kommentar!
Din kommentar afventer moderation