Danskere trodser sne og is – på sommerdæk

0
42
sommerdæk om vinteren

Sandaler i snevejr? Eller stiletter? Nej, vel? Men pyt, det går nok, mener næsten 300.000 danskere, der kører på sommerdæk om vinteren.

I de to midterste uger af januar var Danmark indhyllet i sne, temperaturerne var langt under frysepunktet, og der var dage med totalkaos i trafikken.

I den sidste uge af januar tjekkede Rådet for Større Dæksikkerhed sammen med blandt andre Dækimportørforeningen 4.542 biler rundt omkring på offentlige parkeringspladser i det danske land, og resultatet er ud fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt nedslående:

Hver tiende af de optalte bilister kørte på sommerdæk. Det svarer omregnet til, at 283.000 biler ud af de i alt godt 2,8 millioner biler i Danmark ikke er klædt ordentligt på.

”Direkte uansvarligt”

Selvom denne vinter har været mere vinterlig end mange af de foregående, er antallet af bilister med sommerfodtøj det samme i år som sidste år. Siden 2020 er det dog blevet bedre – det år kørte 15 procent af alle de optalte biler på sommerdæk.

“På trods af at det især denne vinter har været direkte uansvarligt, er den samme andel personbiler på sommerdæk som i de ‘grønne’ vintre. Vi kan kun undre os over, at man som bilist sætter egen og andres sikkerhed på spil,” udtaler Volker Nitz, Rådet for Større Dæksikkerhed, i en pressemeddelelse.

77 pct. af de optalte biler havde vinterdæk monteret. 13 pct. kørte på helårsdæk, der kan være et anvendeligt alternativ for de bilister, som ikke har et stort kørselsbehov, og som kan blive hjemme, hvis vejrudsigten varsler vintervejr af den meget hvide og meget kolde slags.

Måske lovændring på vej

Men at hver tiende stadig kører på sommerdæk om vinteren, er et alt for højt tal. Blandt de folkevalgte på Christiansborg er der iværksat en undersøgelse for at få klarhed over, om der er grundlag for et lovkrav om brug af vinterdæk i Danmark.

Det er et faktum, at sommerdæk er utilstrækkelige i vinterføre, og at samme dæktype også giver længere bremselængde på kolde og våde veje. Tommelfingerreglen er, at i vinterføre er en bils bremselængde på sommerdæk cirka 30 pct. længere end på vinterdæk. Er underlaget ren sne, er bremselængden op op til 44 pct. længere.

Generelt er anbefalingen at skifte til vinterdæk, når temperaturerne nærmer sig syv plusgrader.

Foto: Rådet for Større Dæksikkerhed 

mortenk@hvilkenbil.dk

 

 

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here