Euro NCAP: Her er årets sikreste biler

0
445

33 biler blev smadret i sikkerhedens tjeneste i 2021 af crashtest-eksperterne i Euro NCAP. Se de bedste i klassen – fra mini til luksus.

Forhåbentlig kom du sikkert ind i 2022 med sikkerhedsbriller på og fornuftig omgang med batterier og raketter.

Hvis du også ønsker at købe en sikker ny bil i år, så læs med her.

Sikkerhedsorganisationen Euro NCAP starter nemlig det nye år med at kåre årets mest sikre biler i 2021 i de respektive klasser. Euro NCAP testede i alt 33 nye biler i 2021, hvoraf 22 opnåede den 5-stjernede topkarakter.

Blandt succeserne viste Mercedes EQS sig som bedst i klassen ’Luksusbil’ og ’Elbiler’ med snuden lige foran elbilen Polestar 2.

I kategorien ’Lille SUV’ er vinderen Nissan Qashqai, der får ros for ’en enestående ydeevne inden for aktiv sikkerhed’.

Prisen i kategorien ’Stor SUV’ går til Skodas første helt elektriske SUV, Enyaq iV.

Toyota Yaris Cross snupper førstepladsen i kategorien ’Lille MPV’ (lidt underlig typebetegnelse for den kompakte crossover, men det er altså Euro NCAPs valg), mens den nye Skoda Fabia (billedet) er mest sikre ’Lille familiebil’.

Skal vejlede forbrugerne

Dr. Michiel van Ratingen, Euro NCAPs generalsekretær, klapper bilindustrien på bagsmækken for fortsat at fokusere på sikkerheden i et hårdt år præget af mangel på materialer og komponenter, hvilket påvirkede både udvikling, produktion og salg.

”Alligevel så vi en hel del nye bilmodeller komme på markedet, mange af dem elektriske eller hybride, og mange af dem opnåede fem stjerner på trods af de skærpede krav. Godt gået til vinderne såvel som til dem på andenpladsen, hvoraf nogle var meget tætte kandidater til den øverste plads i deres respektive kategorier,” udtaler generalsekretæren.

Det er første gang Euro NCAP også uddeler en pris for den bedste sikkerhedspræstation blandt de rene elbiler.

Selvom disse biler kan høre til i forskellige størrelseskategorier, håber man, at prisen vil kunne vejlede forbrugere, der leder efter en elbil med maksimal sikkerhed.

FAKTA: Her er de mest sikre biler i 2021

Euro NCAP Best-in-Class-prisen gives til de biler, der klarer sig bedst samlet set i kategorier med mindst tre deltagere det år. Vinderne skal have opnået en 5-stjernet vurdering og må ikke have nogen kritisk kropsregion farvet rød i fuldskalatestene.

Luksusbiler: Mercedes EQS
Stor SUV: Skoda Enyaq
Lille familiebil: Skoda Fabia
Lille SUV: Nissan Qashqai
Lille MPV: Toyota Yaris Cross
Elbiler: Mercedes EQS

Kilde: Euro NCAP, januar 2022

Sådan vurderes bilerne

Bedømmelsen foretages som en beregning af den vægtede sum af scorerne i hvert af de fire vurderingsområder: Voksen passager, børnepassager, fodgænger og sikkerhedsassistent. Denne sum bruges som grundlag for sammenligning af køretøjerne. Biler kvalificerer sig til ‘Bedst i klassen’ kun baseret på deres vurdering med standard sikkerhedsudstyr. Der sammenlignes udelukkende biler, der er testet i samme kalenderår, hvilket sikrer, at kriterierne er ens.

Ikke alle kategorier er nødvendigvis repræsenteret, hvis Euro NCAP har testet for få biler i den klasse i det pågældende år.

henrikh@hvilkenbil.dk

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here