FDM: Elbiler er politisk varm luft

0

Vi skal ikke alle sammen køre på strøm lige om lidt. En elbil kan hurtigt være forældet – og en dieselbil kan faktisk stadig være et OK bilvalg, lyder det fra FDM.

Regeringen vil helt forbyde salget af nye benzin- og dieselbiler fra 2030 og også lukke for salget af hybridbiler fra 2035. Men bilejerne kan slå koldt vand i blodet, mener man hos FDM:

”Varm luft kan både komme ud af biler og ud af politikere,” siger afdelingschef Torben Lund Kudsk fra bilejernes organisation, FDM, til Jyllands-Posten.

Han betegner udmeldingerne fra regeringen som ønsketænkning og hensigtserklæringer mere end et egentligt udspil til fremtidens bilpark.

Han vil dog ikke afvise, at det kan være muligt at få en million grønne biler på gaden i 2030, men understreger, at man ikke kan forbyde salg af nye benzin- og dieselbiler i Danmark, hvis der ikke er enighed om det i hele EU.

Trafikforsker Harry Lahrmann fra Aalborg Universitet opfordrer bilejerne til at ‘skynde sig langsomt’:

”Man aner dybest set ikke, hvad udviklingen bliver. Der er god sandsynlighed for, at elbilerne bliver bedre og bedre, men man aner ikke, hvor hurtigt det kommer til at gå,” siger han til Jyllands-Posten og fortsætter:

”Der er næppe tvivl om, at der kommer en kraftig udvikling, men som enkeltperson kan det være klogt at tage den med ro. Ellers kan man komme til at købe en elbil som er teknisk outdated i løbet af få år,” advarer han.

Torben Lund Kudsk er enig.
”Man kigger ind i en udvikling, der ikke er sket endnu,” siger han.

Han oplyser, at der i dag reelt kun ca. otte elbilmodeller til salg herhjemme. Næste år kommer vi måske op på 25. Men til sammenligning er der hundredvis af bilmodeller på benzin og diesel, så der kommer til at gå noget tid, inden alle kan finde en elbil, der matcher deres behov.

Elbiler er dyrere
Og så er der jo lige prisen. En yderst vigtig parameter for langt de fleste bilkøbere herhjemme.

Selv uden afgift er en elbil ifølge FDM stadig 50.000-100.000 kr. dyrere end en tilsvarende konventionel bil. 

”Den mest solgte bil i Danmark er en Peugeot 208 til ca. 160.000 kr., og det kan man ikke få en tilsvarende elbil til,” konstaterer Torben Lund Kudsk.

Han er sikker på, at en elbil også vil være dyrere end en konventionel bil i 2023, hvor afgiftsfritagelsen for elbiler udløber.

FDM opfordrer bilisterne til at tænke grønt, men det betyder ikke, at man ikke længere kan køre diesel:

”Hvis man køber en dieselbil godkendt efter Euro 6d-temp-normen, så er diesel blandt de bedste forbrændingsmotorer. Den kører lige så langt på literen, er lige så ren som en benzinmotor og udleder ikke ret meget mere end en elbil. Og så kan dieselbilen være en god løsning – især hvis man kører meget på motorvej, fordi en elbil ikke kan lide motorveje, mens en dieselmotor er i sit es på motorvejen, hvor den kører meget effektivt,” forklarer fra Torben Lund Kudsk.

Læs også: Regeringen vil stoppe salg af benzin- og dieselbiler

FAKTA: Gode råd inden køb af bil
Hvor meget vil du betale for en bil? 
Hvilket kørselsmønster har du?
Hvad bruger du reelt bilen til?

Lad være med at købe en bil efter dine ferieplaner.
Kør fx til Tyskland i din elbil og lej en anden bil til ferien.

Særligt for elbiler:
De har – bortset fra Tesla X – ikke mulighed for montering af træk.
Kilde: FDM

[email protected]

Skriv en kommentar

Indtast venligst din kommentar!
Din kommentar afventer moderation