Første crashtest af brintbil gik godt

0

Brintbilen Hyundai Nexo tackler Euro NCAPs crashtest til topkarakter. Mercedes A-klasse og den faceliftede Mazda 6 klarer sig også godt, mens den femte stjerne glipper for Citroën Berlingo.

Brintbiler er en forholdsvis ny teknologi. Derfor var den første Euro NCAP-test af en brintbil også ventet med spænding. Og lad os bare afsløre; det gik godt, selv om testbilen Hyundai Nexo, der er en stor SUV opkaldt efter bormholmske Nexø, har hele tre tanke med brint ombord til ca. 600 kilometers kørsel.

Hyundai Nexo sikrede sig alle fem Euro NCAP-stjerner, der ifølge FDM viser, at man sagtens kan kombinere brintteknologien med en høj sikkerhed. 

“Nexo har ikke blot alle de nye sikkerhedssystemer som nødbremse, linjevogter og fartbegrænser som standard. Også kollisions- og børnesikkerheden er på et højt niveau. Det er godt gået af Hyundai, at de også har haft sikkerheden for øje i forbindelse med deres nye brintbil,” siger FDMs repræsentant i Euro NCAP, Søren W. Rasmussen i en kommentar til sikkerhedstesten.

Brint-teknologien er fortsat ret dyr at anvende, men i Danmark er biltypen helt fritaget for registreringsafgift, og det gør den interessant herhjemme, hvor vi er vant til høje bilpriser.

Den eksakte pris kendes endnu ikke, men et gæt på 650.000 kr. er ikke helt skævt, oplyser Hyundai. Skulle der være afgift på bilen, ville prisen i stedet have ligget i omegnen af 1,5 mio. kr.

Mercedes A-klasse klarer Euro NCAPs crashtest flot. Også i den svære pæletest, hvor bilen glider sidelæns ind i en metalpæl med 29 km/t.

Fire stjerner til ‘Postmand Per’-trio
Efterårets anden test fra sikkerhedssamarbejdet Euro NCAP omfattede ud over Nexo seks mere konventionelle biler, der også alle kørte hjem fra sikkerhedstesten med en topkarakter i bagagerummet. 

Luksus-hybriden Lexus ES, der ikke fås i Danmark, og den nye Mercedes Benz A-klasse, der er i Golf-størrelsen, scorer begge topkarakter i sikkerhedstesten og ligger på et højt niveau i alle discipliner. Den store mellemklassebil Mazda 6, der i forbindelse med det seneste facelift har fået opdateret de aktive sikkerhedssystemer, sikrede sig også topkarakteren fem stjerner i testen. Det kneb dog lidt for Mazda 6’s elektronik at se cyklister i mørke.

Derudover er der fire Euro NCAP-stjerner til de tre stort set identiske ‘Postmand Per’-biler Citroën Berlingo, Peugeot Rifter og Opel Combo.

At nødbremsen ikke selv genkender cyklister betyder dog, at bilerne misser den femte stjerne, fordi Euro NCAP igen i år har skærpet kravene til sikkerhedssystemerne i nye biler. 

Citroen Berlingo ser ikke køn ud efter mødet med muren – men den beskytter faktisk familien godt, afslører crashtesten.

“Det er naturligvis ærgerligt, men ikke ensbetydende med, at det er usikre biler, tværtimod. Både i forhold kollisionssikkerheden og den såkaldte børnesikkerhed kan de tre biler bryste sig af et højt sikkerhedsniveau, der gør dem til et sikkert valg for børnefamilier,” slår Søren W. Rasmussen fast.

Se den nyeste Euro NCAP crashtest her.

Læs også: Her priserne på den nye A-klasse

Peugeot giver Postmand Per rifter

henrikh@hvilkenbil.dk

Skriv en kommentar

Indtast venligst din kommentar!
Din kommentar afventer moderation