Ford Ka ikke mere i Europa

0
Ka
Ford dropper den lille Ka i Europa. Små og billige biler bliver for dyre, hvis de skal leve op til moderne miljøkrav. Andre mikrobiler er også i farezonen.

For blot få år siden rimede småt på hot på det danske bilmarked. År efter år sad mikrobiler som VW Up og Toyota Aygo tungt på toppen af bilsalget. Siden har virkeligheden i form af stadigt skrappere miljøkrav indhentet de mindste modeller. I takt med at EU skærper miljøkravene, bliver det stadig sværere for bilfabrikkerne at holde prisen nede på de små biler, hvis vigtigste salgsargument netop er lave priser.

Ford tager konsekvensen nu og dropper mærkets mindste bil i Europa. Med sin simple teknik ville Ford Ka+ blive pålagt bøder fra 2020, fordi den ikke længere ville kunne leve op til EU’s aktuelle miljøkrav.

Danske bilkøbere kommer ikke rigtigt til at mærke det, for modellen er allerede droppet herhjemme. Den indisk fremstillede Ka+ blev ellers introduceret i 2016 som afløser for Ka, som Ford producerede i samarbejde med Fiat. Ka+ var større og mere praktisk med sine fem døre, men sikkerhedsudstyret var mangelfuldt og priserne i den høje ende sammenlignet med de fleste konkurrenter.

Ford bliver næppe ene om at forlade mikroklassen. Citroën og Peugeot har forlængst antyder, at der måske ikke kommer nye udgaver af C1 og 108, mens Opel dropper mærkets to mindste modeller, Adam og Karl. Selv den store VW-koncern overvejer at putte ’de tyske trillinger’ VW Up, Skoda Citigo og Seat Mii i mølposen til fordel for rent elektriske afløsere.

Ford rydder op i modellerne

Hos Ford falder pensioneringen af Ka+ sammen med mærkets ønske om i øvrigt at trimme modelprogrammet. Målet er at øge profitten, og det betyder farvel til modeller, der sælger dårligt og har lav fortjeneste. Ud over Ka+ stopper Ford produktionen af MPV-modellerne B-Max, C-Max og Grand C-Max. Ifølge vedholdende rygter kan modeller som Mondeo, S-Max og Galaxy også være på vej ud. Endelig vil Ford skille sig af med 12.000 medarbejdere ved udgangen af 2020.

Ford satser i stedet på moderigtige SUV-typer. En ny Kuga er på vej, og for nylig viste Ford den kompakte Puma SUV, der angiveligt skal byde på de bedste køreegenskaber i klassen. Her hedder konkurrenterne Renault Captur, Peugeot 2008 og VW T-Cross.

Den sidste ladning Ka+ kommer fra Indien til Europa i september. Derefter vil Fiesta være den mindste model hos Ford-forhandlerne.

De små synger (måske) på sidste vers

[email protected]

Skriv en kommentar

Indtast venligst din kommentar!
Din kommentar afventer moderation