Fremtiden er elektrisk – fossilbiler har toppet

2
247
dieselbiler

Produktionen af biler med forbrændingsmotor toppede allerede i 2019. Ny rapport vurderer, at der sælges flere elbiler end fossilbiler i 2036.

Elbilerne lægger an til overhaling over det meste af verden. Og det er der flere indikationer på.

Det amerikanske analysefirma Bloomberg New Energy Finance har kigget på flere af dem. Et af de helt tydelige tegn på, at fremtiden tilhører elbilerne kan ses i produktionen af biler med forbrændingsmotorer. Den toppede nemlig allerede i 2019 – og siden er der trillet færre benzin- og dieselbiler af bilfabrikkernes samlebånd.

Faktisk forudså Bloomberg fossilbilernes ’peak’ i 2019. Nu har analysefirmaet så genbesøgt tallene, og kan bekræfte, at fossilbiler har deres storhedstid bag sig. Samtidig fremrykker Bloombergs nyeste analyse det år, hvor der vil blive solgt flere elbiler end benzin-, diesel- og hybridbiler fra 2037 til 2036. Her taler vi på verdensplan. På nogle markeder – især i Europa og Kina – kommer ’knækket’ tidligere.

En anden spændende konklusion i rapporten er, at elbiler globalt vil sidde på to tredjedele af bilmarkedet i 2040. Med andre ord vil elbiler altså gå fra at være niche til at være den klart dominerende biltype i løbet af mindre end 20 år: Fra tre millioner elbiler i 2020 til 66 millioner elbiler i 2040, lyder tallene fra Bloomberg.

Kun få brintbiler

Ladehybrider, der kombinerer forbrændingsmotor med batteri og eldrift og altså kører delvist på el, kommer også til at tage markedsandele fra benzin- og dieselbiler. De kommer dog ikke til at erstatte dem helt inden 2040. Endelig forudsiger Bloombergs analyse, at brintdrevne personbiler kun kommer til at udgøre en meget lille del af fremtidens bilpark.

Når overgangen til elbiler kommer til et gå endnu hurtigere end forventet, skyldes det flere faktorer: Mens lovgiverne – for eksempel i EU – strammer kravene til fossilbiler, er der fuld fart på teknologien til elbiler. Batterierne falder hele tiden i pris. I løbet af de seneste år er prisen pr. kilowatt-time faldet fra 100 dollars til 60 dollars. Det svarer til et fald fra godt 600 kroner til mindre end 400 kroner.

Prisfaldet på batterier fortsætter. Ifølge Bloomberg betyder det, at elbiler allerede i 2025-2027 vil være billigere end fossilbiler – vel at mærke før afgifter.

En anden vigtig faktor er, at nettet af ladere hele tiden udbygges. Det gælder også i Danmark, hvor vi står over for en massiv udbygning af offentlige ladestandere.

Endelig sørger afgiftslettelser i lande som Norge og Danmark for, at elbiler allerede i dag kan være gunstige køb. Ikke mindst hvis man regner de lavere udgifter til strøm og service med i totalprisen. Det får stadig flere bilkøbere øjnene op for, og det er med til at accelerere overgangen til elbiler.

jensv@hvilkenbil.dk

2 Kommentarer

  1. Al forskning viser, at elbiler er langt grønnere end biler med forbrændingsmotor, og i takt med at vedvarende energi skubber kul og gas til side, bliver fordelene kun større.

    Hvis du fortsat fremturer, må du komme med nogle argumenter. Et link til en video er for fattigt et indslag.

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here