Fuldt hus for syv biler i crashtest

0

Der er ros til både den grundlæggende crashsikkerhed og det aktive sikkerhedsudstyr i alle syv biler i den seneste Euro NCAP crashtest. Også fire ‘danskerbiler’ klarer sig flot.

Bilfabrikkerne har læst på lektien, når det gælder sikkerhed. Både den passive og aktive sikkerhed når nye højder her i begyndelsen af 2019.

Sådan må konklusionen lyde efter den seneste crashtest udført af den europæiske Euro NCAP-organisation. Testen er løbende blevet skærpet – både i forhold til bilernes passive sikkerhed i sammenstød, men især til den aktive sikkerhed i form af diverse assistenter, der enten undgår eller formindsker følgerne af en kollision.

Alligevel er der ‘fuldt hus’ til samtlige syv biler, som Euro NCAP har smadret og afprøvet i denne omgang. Bilerne er en broget flok – fra elbilen Audi e-Tron over hybriderne Toyota Corolla, Toyota RAV4 og Lexus UX til helt almindelige ‘danskerfavoritter’ som Mazda 3, Renault Clio V og VW T-Cross.

Den nye Mazda 3 får bedømmelsen 98 pct – tæt på perfekt – for sin kollisionsbeskyttelse.

Særligt de tre sidste biler imponerer med virkeligt flotte karakterer for den grundlæggende crashsikkerhed – altså evnen til at beskytte personerne i bilen ved alt fra frontalkollisioner til påkørsler i siden. Her får Mazda 3, den nye Renault Clio, der endnu ikke er kommet på markedet, samt den kompakte crossover VW T-Cross bedømmelser mellem 96 og 98 procent. Det er virkeligt flotte tal for de relativt kompakte biler.

Tung elbil er også sikker
I den anden ende af skalaen er der tilsvarende 91 procent til elbilen e-Tron. Stadig en fin bedømmelse – og en understregning af, at en rendyrket elbil kan tilbyde høj sikkerhed trods en kampvægt på hele 2,5 ton.

Et andet opmuntrende fremskridt er de stadig bedre aktive sikkerhedssystemer som automatisk nødbremse, vejbaneassistent og fartbegrænser. Assistenterne bliver i stigende grad standard i nye biler, og det giver sikkerheden et markant løft, mener den danske repræsentant i Euro NCAP, FDM’s Søren W. Rasmussen.

Trods sin enorme vægt på 2,5 ton håndterer elbilen Audi e-Tron den skrappe pæletest overbevisende.

”Som med al anden teknologi bliver sikkerhedssystemerne i nye biler med tiden ikke bare bedre, men også billigere. Det ses i den nye Euro NCAP-test, hvor alle systemerne i dag er standardudstyr i den nye Renault Clio, der er en minibil til omkring 130.000 kroner. Hvor sikkerheden tidligere var derefter, har bilen i dag samme gode sikkerhed som dyrere og større biler. På den måde kan man sige, at sikkerheden er blevet demokratiseret,” siger han i en kommentar til den nye crashtest på hjemmesiden fdm.dk.

Du kan nærlæse resultaterne af de syv crashtests her på euroncap.com.

FAKTA: Crashsikkerhed i syv nye biler

Audi e-Tron: 91 pct.
Lexus UX: 96 pct.
Toyota RAV4: 94 pct.
Toyota Corolla: 95 pct.
Renault Clio: 96 pct.
Mazda 3: 98 pct.
VW T-Cross: 97 pct.

(Euro NCAPs vurdering af bilernes grundlæggende sikkerhed i forskellige kollisionstests)

[email protected]

Skriv en kommentar

Indtast venligst din kommentar!
Din kommentar afventer moderation