Her er årets bedste vinterdæk

vinterdæk

33 vinterdæk til 2022-test: Nogle er fremragende – og andre skal du undgå, afslører den tyske bilklub ADACs årlige undersøgelse.

Det er på høje tid at få vinterdæk på bilen, for nattefrosten er lige om gadehjørnet. Skal du købe nye vintersutter, så læs med her, for sammen med tyske ADAC har danske FDM gennemført en stor test af to populære dækstørrelser blandt danske bilister.

Det er størrelsen 185/65 R15, der passer til mange minibiler som fx VW Polo, og det lidt større 215/60 R16, der sidder på en del mellemklassebiler som Opel Astra og Peugeot 3008.

I begge dækstørrelser i årets test var det det helt nye vinterdæk TS 870 fra Continental, der kørte med sejren. Sammen med dæk fra Goodyear, Semperit og Dunlop.

Men i begge størrelser var der i den anden ende af skalaen også dæk så ringe, at de kan få dig på glatis i trafikken. Fire dæk klarer testen så dårligt, at FDM direkte fraråder, at man køber dem.

Bør være gode i regnvejr

Med den våde danske vinter er det især gode egenskaber i fugtigt føre, der er vigtige, og det er også netop på dette felt, at de bedste skilles fra de ringeste i årets test.

Testpiloterne tjekkede dækkenes bremseegenskaber på våd asfalt fra 80 km/t til stilstand. I gruppen 185/65 R15 bremsede det bedste dæk fx på 36,9 meter, mens det dårligste dæk brugte hele 10,8 meter mere, før bilen stod stille.

Det betyder, at bilen med det dårligste dæk stadig kørte med 39 km/t da bilen med de bedste dæk holdt stille, hvilket kan have fatale følger ikke mindst for bløde trafikanter. De fleste vinterdæk formåede dog at levere flotte, korte bremselængder i testen.

FAKTA: Test af vinterdæk 2022

Alle dæk er testet for, hvordan det klarer sig på tør vej, våd vej, på sne og på is, samt dækkenes støj og slidstyrke, og hvordan de påvirker bilens brændstofforbrug.

På FDM.dk kan du se resultatet af samtlige 18 målepunkter for hvert dæk. Er du blot interesseret i det hurtige overblik, så kan du ’nøjes med’ at se, hvor mange stjerner eksperterne giver dækket og læse en kort testomtale af hvert dæk, inden du træffer dit valg om vinterdæk.

henrikh@hvilkenbil.dk

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here