Hyundai og Kia tænker stort

1
451
hyundai kia

Storebrødrene til de elektriske Hyundai Ioniq 5 og Kia EV6 giver den gas på design, indretning og teknologisk nytænkning.

Konceptbiler kan ofte være et vildskud af ingeniørernes og designernes amok-tanker, og derfor ser man jævnligt, at de endelige biler ser noget anderledes ud.

Men tag ikke fejl – innovation starter et sted, der skal være plads til at tænke langt ud af boksen, og netop dét ser vi et par eksempler på i forbindelse med biludstillingen i Los Angeles.

Her har sydkoreanske Hyundai Kia Automotive Group flået tæppet af to store, elektriske familiekoncepter – Hyundai Ioniq Seven og Kia EV9.

Hyundai Ioniq Seven er et radikalt bud på en elektrisk SUV. Man genkender lygtedesignet fra Ioniq 5.

Førstnævnte er den vildeste: Her er lænestole og hjørnesofaer, som kunne stå i et designerhjem. Her er UV-lys, der i disse pandemi-tider, hvor vi ikke ved, om vi næste år døjer med Covid-22, meget belejligt skulle være i stand til at udrydde virus og bakterier i kabinen. Og her er et lænestols-førersæde uden rat.

Hyundai Ioniq Seven Concepts interiør er konstrueret til afslapning, som det hedder, og det virusdræbende UV-lys vil sammen med sædeindtrækkets “antibakterielle egenskaber” nærmest gøre enhver køretur i 7’eren til en “helbredende rejseoplevelse”. Jep, det står der i pressematerialet fra Los Angeles.

Rattet er erstattet af et joystick, som var Ioniq Seven en bevinget Airbus. Om Hyundai får held med og lov til at lade joystick’et afløse rattet, vil ingeniørerne nok skulle kæmpe med en bunke nationale godkendelsesprocedurer og trafiksikkerhedslovgivninger for at kunne gennemføre.

hyundai kia
Kia EV9 er Hyundai Ioniq Sevens tveæggede tvilling.
Mere normalitet i EV9

Tvillingen fra Kia med tilnavnet EV9 er mere konventionel, afdæmpet og realiserbar end Ioniq Seven. Begge er i underkanten af fem meter lange og dermed konkurrenter til Tesla Model X og en kommende elektrificeret Volvo XC90.

Pixeleret LED-lys i lange baner kendetegner de to koncepter, og begge har bagdøre, der åbner bagud for at give nemmest mulig ind- og udstigning.

Den 493 centimeter lange Kia EV9 har tre stolerækker, og her er trods alt et rat, omend man på rattets udformning sagtens kan komme til at tænke flycockpit på samme måde som i den netop offentliggjorte Toyota med det umulige navn bZ4x.

I EV9 ligner sæderne flystole og ikke lænestole som i Ioniq Seven, og den elektriske drivlinje i de to er indtil videre meget lig den i Ioniq 5 og EV6. Det vil sige, at de står på fællesplatformen til elbiler E-GMP med 800 volts systemspænding. Det muliggør øjeblikkets hurtigste opladning – i en 350 kWh-lynlader “tankes” fra 10 til 80 procent på knap 20 minutter. Rækkevidden i begge er indtil videre opgivet til mindst 500 kilometer.

Kia EV9 har et fly-inspireret rat.

Nu forestår finpudsning og justering af koncepterne, og ifølge sydkoreanerne er begge klar til start i slutningen af 2023 eller begyndelsen af 2024.

mortenk@hvilkenbil.dk

1 COMMENT

  1. “begge har bagdøre, der åbner bagud for at give nemmest mulig ind- og udstigning.”…

    Med den konsekvens, at man bliver “fanget” mellem for og bagdør når man parkerer ved siden af en anden bil…

    PS: Bør man ikke skrive hvor mange kw der lades på x min i stedet for “fra 20 til 80% på x min” Den information kan ikke bruges til noget med mindre batterikapaciteten er oplyst 🙂 Og det er pt ikke oplyst i artiklen

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here