Lad os alle køre bil som amerikanerne…

3
272

De danske veje ville være et sikrere og mere behageligt sted at være, hvis vi begyndte at køre som amerikanerne, mener hvilkenbil’s redaktør Jens Velling efter endnu et roadtrip i staterne.  

Jens_Velling_FBS8745

Indrømmelse: Jeg er vild med USA. Så meget, at jeg betragter staterne som mit andet hjemland og kommer der så ofte, økonomien tillader. Jeg har også boet der af to omgange, komplet med Social Security number, eget dollargrin og amerikansk kørekort, udstedt af det lokale Department for Motor Vehichles.

Det var nemt at få sin drivers license. Næsten som at trække det i en automat, som man siger. Hvilket kunne få uindviede til at tro, at amerikanerne er dårlige bilister. For er det ikke også noget med, at de spiser burgere, barberer sig og lægger mascara, når de sidder i endeløse bilkøer i New York, Los Angeles eller Dallas, Texas?

Jo, og de sms’er også hæmningsløst, og som det bilfolk amerikanerne er, kører nogle af dem selvfølgelig også i bil, når de skal fange Pokemon’er på smartphonen. Gys!

Jeg ved det, for jeg er lige blevet opdateret på den amerikanske bilkultur efter et 4.000 kilometers roadtrip på den amerikanske østkyst. Så jo, de fleste amerikanske bilister virker fortsat lettere fraværende der bag rattet, når de sætter fartpiloten til, skruer op for musikken og bare cruiser derudaf på fire-sporede freeways, mens de både overhaler indenom og udenom.

Det må man nemlig gerne i Guds og bilernes eget land. Man må også dreje til højre for rødt, og stort set alle kører hurtigere, end de 55 miles (88 km/t), der står på de fleste fartskilte.

Lyder det som et trafikalt ragnarok? Det er snarere nirvana på hjul!

Amerikanske bilister begår grundlæggende samme unoder som vi gør herhjemme. Men de er aldrig rethaveriske og aggressive, som vi er i den danske trafik.

Deres opskrift på automobil harmoni og tryghed er simpel: De er enige om spillereglerne – og alle følger dem til punkt og prikke. Her er 10 grunde til, at amerikanerne er gode bilister:

1. De stopper for rødt, stop-skilte og fodgængere. Hver gang!

2. De kører 10 procent hurtigere end tilladt. Hverken mere eller mindre – og det gælder alle! Det får trafikken til at glide super smooth.

3. Kører de 11 procent hurtigere, får de en fartbøde. Politiet, Sheriffen og Highway Patrol lurer bag hvert andet reklameskilt.

4. Næsten alle bruger cruise control på motorvejen. Kører du 2 km/t hurtigere end sidemanden, glider du langsomt forbi – og ligger idioten foran i midtersporet, overhaler du bare inden om. Det er tilladt.

5. Amerikanerne kender flettereglen – og sætter en ære i at hjælpe deres medtrafikanter, så de sammen holder trafikken flydende. Også i verdens vildeste storby, New York City.

6. Hastighedsgrænsen på motorveje er typisk 65 eller 70 miles i timen. Altså mellem 105 og 113 km/t. Her kan alle, uanset om de kører Mack-truck eller Corvette, følge med, og det gør trafikken ensartet og forudsigelig.

7. Ingen kører aggressivt, blinker med det lange lys eller stritter med fuck-fingeren. Gør man det, risikerer man nemlig at blive skudt! Der findes naturligvis også psykopater i den amerikanske trafik, og modsat den danske kan de være bevæbnede med automatvåben…

8. Bilerne på det amerikanske marked får amerikanerne til at take it easy. Uanset om det er en hjemmelavet Chevrolet Malibu (billedet, fanget på Daytona Beach i Florida) eller japansk Honda Accord (der i øvrigt også fremstilles hjemme i delstaten Ohio), er de som regel sat op med bløde fjedre, indirekte styring og automatgear. Amerikanerne vil have komfort, ikke sport, når de kører bil.

9. Biler kan godt være et statussymbol i USA – men først og fremmest er bilen en nødvendighed. Og når bilen hverken er potensforlænger eller så brandbeskattet, at den udgør den næststørste investering i dit liv som i Danmark, får du et mere naturligt og afslappet forhold til den firehjulede. It’s just a car, dude…relax!

10. Buckle up & Don’t drink and drive: Amerikanske bilister begår også dumheder, men sikkerhedskulturen er indarbejdet gennem årtier. Og kvajer du dig alligevel, er det trods alt bedre at køre galt i en amerikansk flyder end en dansk mikrobil.

Pointen: Selv som turist på den anden side af jordkloden føler man sig tryg og godt tilpas i den amerikanske trafik. Det kunne vi godt lære noget af herhjemme, hvor det er som om vi kompenserer for vores små biler ved at køre anderledes aggressivt, rethaverisk og hensynsløst end de afslappede amerikanere i deres store biler…

3 Kommentarer

  1. Ja tak. Der er meget vi kan lære af både amerikanere og tyskere når det kommer til trafikkultur.

    Det bør måske lige noteres at det ikke er i alle stater at det er tilladt at dreje til højre ved rødt. Det er forbudt i staterne Illinois, Kansas, Louisiana, Maryland, Michigan, New Hampshire, North Dakota, Oregon, South Carolina, Utah, Washington State, og Wyoming, samt byen New York.

    Bemærk også at stater kan finde på at forbyde overhaling højre om, og der mange steder er lokale begrænsninger (altid skiltet). Det er, så vidt jeg husker, lovligt i alle stater, men f.eks. har North Carolina forsøgt med forbud mod overhaling højre om. Det droppede man grundet ujævnt slid på kørebanerne..

    Bemærk desuden at i Virginia må du helst kun køre 5% over grænsen da deres fartkontrol er mere nidkær end de andre gode stater.

  2. Så alle kører pænt ellers risikerer man at blive skudt. Ved ikke om jeg foretrækker det. 😉 Husker et råd jeg fik ved besøg i New York, dont get eye contact, blend. Jeg tog dog notits af de store lydløse motorer og automatgear gjorde det hele ikke så hidsigt. Glæder mig til folk opdager elbilerne og deres stilhed, hurtighed, automatgear, plads, kemikalie renlighed og reperationsminimalitet. Som de siger der er 6 sliddele på en tesla, 4 dæk og 2 viskere. Det blev lige til en lille salgstale for elbiler, er selv aktiv cyklist og hader motorstøj og dieselos, det skal ud af byerne. Så ka det være man får mere fokus på dækstøj. hyg

  3. God artikel. Jeg har samme erfaring fra USA og Canada, at trafikken kører uden det store drama. Biler med automatgear, komfort og masser af kræfter giver overskud til at tage det roligt. I øvrigt (henvisning til tidligere kommentar) kører tyskerne lige så rethaveriske og for hurtige som danskere og dertil med et særligt tysk konkurrenceinstinkt, der kan gøre det til en blandet fornøjelse at køre på almindelige tyske veje. Det er en myte, at tyskerne er bedre bilister, hvilket også antallet af ulykker viser. Lad os få indført dine USA regler!

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here