Mangel på mikrochips bremser bilsalget

0
703
mikrochips

Manglen på mikrochips til nye biler er massiv. I Europa betyder det, at Dacia sælger flere Sandero, end VW sælger Golf.

I juli var Dacia Sandero den bedst sælgende bil i Europa. Ja, det er ganske vist. I alt 20.466 nye Sandero forlod forhandlerne. Til sammenligning solgte VW 19.425 Golf.

Coronapandemien og de betydelige nedlukninger har nemlig ført til, at alle de produkter, hvor mikrochips er en nødvendig del, er blevet ramt. Og da en Dacia Sandero er en noget mere simpel bil end en VW Golf, er det en stor del af forklaringen på, at Renaults rumænske mærke ikke i så svær grad er berørt af den globale chipmangel, som Volkswagen og de fleste andre bilmærker.

Produktionen af en mikrochip – også kaldet en halvleder – tager i gennemsnit fire måneder, men manglen på materialer har sat samlebåndene på pause. Udover coronapandemien og den følgende nedlukning er det hele blevet vanskeliggjort af, at et stort produktionsanlæg i Japan tidligere i år blev ramt af en omfattende brand. Efterhånden er mange lagre blevet tømt. Konsekvensen for bilbranchen er, at millioner af biler på verdensplan er forsinket og vil blive yderligere forsinket.

En ny bil indeholder op til 1.400 mikrochips, der er små, flade stykker silicium med elektroniske kredsløb, som styrer alt fra elruder over infotainmentskærme til aktive sikkerhedssystemer.

Ifølge tyske Auto Motor und Sport har eksempelvis Toyota besluttet at skrue ned for produktionen i september med 40 procent. Ford Puma ST bliver i øjeblikket ikke produceret med flere aktive sikkerhedssystemer. Det samme gælder Volvo XC60. Andre mærker har haft lukket eller planlægger at lukke for produktionen af visse modeller i mindst en uge.

Forsinkelser rammer også Danmark

Branchebladet Motor-magasinet har spurgt de danske importører, hvor berørt de er af følgerne af coronapandemien og den stærkt reducerede produktion af mikrochips. Og svarene er umiddelbart nedslående: 18 ud af 19 mærker er ramt, så kunderne vil komme til at vente længere på en række modeller. De Danske Bilimportører vurderer, at bilsalget i 2021 ikke bliver så højt, som det ellers ville have været.

Desværre er en umiddelbar bedring ikke i sigte. Ifølge tyske Der Spiegel vurderer analytikere, at i hele 2022 vil der være mangel på mikrochips. Nogle chipproducenter mener ikke, at tingene er tilbage på normal før i 2023.

For god ordens skyld: Dacia Sanderos europæiske succes i juli slog ikke helt igennem i Danmark. Her var juli-salget 42 styk ifølge De Danske Bilimportører; antallet af solgte VW Golf var 144. I årets første otte måneder købte danskerne 1.273 VW Golf og 305 Dacia Sandero.

mortenk@hvilkenbil.dk

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here