Mere af alt i femte generation Prius

prius

Der er næsten dobbelt op af både hestekræfter og rækkevidde på ren el i femte generation af hybridbilernes ’Godfather’ Toyota Prius.

Science fiction-designet er dæmpet ned og strammet op, men ellers giver Toyota den virkelig gas med femte generation af hybridbilen Prius.

Bilen er netop afsløret i Los Angeles, og selv om Toyota er lidt nærige med specifikationer og præstationer, står det klart, at femte oplag bliver den hidtil mest potente.

Hvor den nuværende Prius nøjes med 122 adstadige heste er der tæt på dobbelt op i afløseren. Benzinmotoren vokser fra 1,8 til 2,0 liter og yder 148 hk. Elmotoren har hele 160 hk, og det giver en systemeffekt på 223 hk.

Toyota har på samme tid forenklet og skærpet stilen på Prius. Den er lavere, kortere og bredere end før.

Batteriet vokser også. Fra 8,8 til 13,4 kWh, hvilket øger rækkevidden på ren el fra 63 til ca. 95 km. Vil du kunne køre yderligere en håndfuld kilometer på ren el, kan du tilkøbe solceller på taget.

Kun som ladehybrid

Teknisk står den nye Prius på en ny udgave af Toyotas vellykkede TNGA-C platform. Selv om bilen er blevet fem centimeter kortere og lavere, er akselafstanden omvendt forøget med fem centimeter. Alt andet lige bør det øge den indvendige plads.

Når Prius 5 kommer til Danmark, bliver det udelukkende som ladehybrid. Ude i den store verden vil nyheden fortsat blive tilbudt i en almindelig hybridudgave, hvor bilen selv lader strøm på batteriet ved hjælp af benzinmotoren eller opsamlet bremseenergi.

Sådan var Prius udtænkt ved premiere for 25 år siden, hvor den var verdens første hybridbil, der kombinerede en benzinmotor med en elmotor og batteri. Det gjorde Prius til en teknisk sensation og et ikon for miljøbevidste mennesker. Blandt dem Hollywood-stjernen Leonardo Di Caprio, der var med til at give den japanske ingeniørbedrift kultstatus. Siden har Toyota skærpet modellens miljøprofil yderligere, mens både Toyota selv og flere konkurrenter på mange måder har overhalet Prius inden om med rene elbiler.

Digital instrumentering og kæmpe infotainmentskærm bliver standard. Bemærk, at Toyota holder fast i almindelige knapper til fx ventilation. Tak for det!

Det ses også på salget. I hvert fald herhjemme, hvor der ind til videre kun er solgt én Prius i år og blot otte i hele 2021. På verdensplan har hybridbilernes ’Godfather’ dog været en ubetinget succes med et samlet salg på fem millioner biler.

Den nye udgave af Prius ventes at nå frem til de danske Toyota-forhandlere i løbet af sommeren 2023.

jensv@hvilkenbil.dk

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here