Når V8-bulder overdøver klimadebatten

0
hvilkenbil
Ford Mustang er definitionen på en politisk ukorrekt bil. Men hold nu op, hvor er den sjov...
Tør man efterhånden vise sig i en ottecylindret Ford Mustang? Foran en klimademonstration? Hvilkenbils Jens Velling tog chancen…

Fornylig langede Jeremy Clarkson, rapkæftet vært fra Top Gear og The Grand Tour, ud efter miljøaktivisten Greta Thunberg. Clarkson kaldte Thunberg en ‘idiot’ og gav hende skylden for, at unge mennesker i dag hader biler.

“Alle jeg kender under 25, er ikke det mindste interesseret i biler. Greta Thunberg har slået bilshowet ihjel,” sagde Clarkson til avisen the Sun. Og uddybede på sin sædvanlige bramfri facon:

“Før de kan sige ‘mor og far’, lærer de i skolen, at biler er af det onde. De har ikke andet i hovedet.”

Nu er Jeremy Clarkson ikke kendt for at udtrykke sig i nuancerede gråtoner. Clarkson er sort eller hvid, provokationer og sjove one-liners. Han er ikke et sandhedsvidne, men showtime. Men derfor kan den gamle gnavpot jo godt have en pointe. Og som Clarkson har jeg også en oplevelse af, at nutidens unge om ikke hader biler, så i hvert fald har andre interesser.

Mobiltelefoner og sociale medier for eksempel. Hvilket giver sig udslag i, at eventuel bilinteresse blandt dem under 25 ofte er centreret om digital infotainment…

Det er i hvert fald ikke emner som køreegenskaber, motorkraft, samlekvalitet eller mærkehistorik, der kickstarter en ungdommelig bilsnak. Teknik som knastaksler, progressiv styring og hjulophæng er de blanke på.

Og der er mere, som Jeremy Clarkson siger: De unge har også fået flyskam og kødskam og generelt dårlig samvittighed over verdens CO2-udledning. Ja, Greta Thunberg nøjes ikke med at skamme sig. Hun er vred og skælder ud. Og de unge lytter.

Det gør også indtryk på mig. Man behøver ikke være under 25 for at bekymre sig om klimaet. Og det er da tankevækkende, så vådt og varmt det er her sidst på året…

GT hedder V8-udgaven af Mustang. Vi garanterer, at det IKKE står for Greta Thunberg…

Alt det sad i baghovedet, da jeg for nylig fik en helt særlig bil til test. En Ford Mustang GT. Alle amerikanske muskelbilers ‘Godfather’. Et ikonisk Detroit-jern med fem liters V8-motor og 450 heste, der snarere lyder som vrede grizzly-bjørne, når der er fuld blæs på alle fire udstødningsrør. Og nå ja, så var ponyen iført skrigorange metallak med sorte fartstriber. Lad os bare sige, at det ikke er en bil, du diskret cruiser rundt i…

Jeg forsøgte ellers. Unge Thunberg havde lige talt dunder i FN, og jeg var – helt ærligt – lidt ramt. I disse Thunberg-tider føles det nærmest upassende at køre Ford Mustang. I hvert fald uden for Trumps USA.

Skæbnen ville ikke desto mindre, at jeg på et tidspunkt kom til at køre lige forbi en klimademonstration arrangeret af danske skoleelever. Av tænkte jeg – det kan jo gå helt galt, det her: Benzinslubrende V8-bulder må virke som en orange klud på de unge demonstranter, løb det nærmest panik-agtigt gennem mit hovede.

Og ganske rigtigt. Lige som jeg passerer klimademonstranterne, hører jeg et højt pift. Et tegn til angreb, flyvende brosten, hvinende nøgler i lakken og vrede dunk på taget…

Men nej, piftet blev efterfulgt af et begejstret “feeed bil!” og vilde vink fra en flok gymnasieelever. Jeg kiggede lige en ekstra gang – men den var god nok: De var en kæmpe flok og udstyret med store bannere og papskilte, der kaldte til kamp for klimaet. Og de havde lige udtrykt deres udelte begejstring for den orange, ottecylindrede Ford Mustang med fartstriber, firedobbelt udstødning og et CO2-udslip, der ville få Greta Thunberg til at sprutte af raseri…

Ret sjov oplevelse. Og ret overraskende. Og det var kun begyndelsen på en vild testuge i den orange Mustang. Flere gange tænkte jeg, at nu bliver jeg overfaldet af rasende miljøaktivister. Hver gang tog jeg fejl. I stedet fik jeg smil, vink, opadvendte tommelfingre og begejstrede tilråb. En kvindelig nabo, der er flink til at cykle, hoppede af cyklen og insisterede på en tur rundt om blokken. Hun grinede hele vejen. Vennerne, deres søde koner og små børn ville også have en tur. Selv isolationscellen af et bagsæde var helt fin, bare de kunne få en tur i Mustangen.

Så lærte jeg det. Det kan godt være, at gnavne Clarkson har en pointe og at amerikanske muskelbiler synger på sidste V8-vers. Men lige præcis Ford Mustang har så meget historie, ikon-status og ren og skær fysisk tilstedeværelse, at den stadig vækker barnlig begejstring. Selv de unge glemmer – i hvert fald for en stund – alt om Greta, G4-smartphones og CO2-skam. Større ros kan en bil næsten ikke få anno 2019.

Mustang vrinsker af klassisk køreglæde

[email protected]

Skriv en kommentar

Indtast venligst din kommentar!
Din kommentar afventer moderation