Nissan giver op i Golf-klassen

0

Nissan forlader Golf-klassen. Produktionen af Pulsar er stoppet og den får ingen efterfølger. I stedet vil Nissan sælge endnu flere SUV- og crossover-modeller til europæerne.

Listen over bilmodeller der må lade livet for at give plads til flere SUV- og crossover-modeller på samlebåndene vokser støt. Blot inden for de seneste uger har Opel sendt den lille Adam på pension, Toyota Verso, Toyota Avensis og Alfa MiTo er kørt samme vej og det samme sker snart for Fiat Punto og Fiat Tipo.

Nu kommer turen til Nissan Pulsar. Den japanske ’golf-spiller’ blev lanceret i 2014, men allerede i juni kastede Nissan håndklædet i ringen og stoppede produktionen. Det skriver branchebladet Automotive News.

Japanerne havde forventet at sælge 64.000 Pulsar om året i Europa, men sidste år stoppede salget ved blot 25.221 biler. I Danmark har Pulsar for alvor haft svært ved at finde vejgreb: I årets første otte måneder blev der solgt 71 Pulsar herhjemme. Til sammenligning købte danskerne 4.047 styk af Pulsars forbillede, VW Golf.

Det er dog ikke så meget VW Golfs popularitet, der sender Pulsar på bilkirkegården før tid. I disse år er udfordringen for de lidt anonyme hverdagsbiler bilkøbernes stadigt stærkere hang til crossover- og SUV-biler. Nissan skal da også bruge den ledige kapacitet på fabrikken i Barcelona, som pensioneringen af Pulsar efterlader, til at skrue op for produktionen af de høje bilmodeller, som kunderne efterspørger. Hos Nissan vil det især sige Qashqai, der i forvejen er Europas bedst sælgende SUV.

Det er et træk, som Nissan har gode erfaringer med. Da fabrikken lancerede Qashqai i 2006, blev den et omgående hit, der nærmest ene bil sikrede Nissans fremtid. På det tidspunkt havde Nissan svært ved at sælge Mondeo-konkurrenten Primera, der da også blev taget af programmet i 2007. Siden har Nissan satset hårdt på Qashqai og lignende modeller som Juke og X-Trail, så det var faktisk overraskende, at mærket i 2014 gjorde comeback i den lille mellemklasse med Pulsar.

Usædvanlig kort levetid
Missionen var at generobre fodfæste i en bilklasse, der trods vigende salg fortsat står relativt stærkt i Europa. Gennem alliancen med franske Renault havde Nissan adgang til teknikken i Renault Megane, så det har formentligt været relativt billigt og hurtigt at udvikle Pulsar. Alligevel mislykkedes missionen – det er yderst sjældent, at en ny bilmodel kun lever fire år.

Pulsar fik da heller aldrig nogen varm modtagelse – hverken i Danmark eller resten af Europa. Umiddelbart bød Pulsar på meget bil for pengene, ikke mindst for bilkøbere, der prioriterer komfort, udstyr og plads. Lige lidt hjalp det, Pulsar var og blev et at de mest anonyme medlemmer af ’Golf-klubben’, og det rækker ikke, når bilkøberne sværmer for cool crossovers og selvsikre SUV-typer.

Nissans farvel til Golf-klassen omfatter også den tilsvarende Almera sedan, der udelukkende sælges på det russiske marked.

Læs testen af Pulsar her: Lav puls i Nissan Pulsar

[email protected]

Skriv en kommentar

Indtast venligst din kommentar!
Din kommentar afventer moderation