Nu koster håndholdt mobil klip i kørekortet

0
367
Klip i kørekortet
Fra i dag – 10. september – koster det ikke alene en bøde at tale i håndholdt mobiltelefon, mens man kører bil. Du får også et klip i kørekortet.

Uopmærksomhed er en faktor i hver tredje dødsulykke, og uopmærksom er, hvad man er, når man taler i mobiltelefon under kørslen. Særligt i håndholdt mobiltelefon.

Det viser analyser af trafikulykker. Derfor har et flertal i Folketinget vedtaget, at en bøde ikke rækker, når en bilist afsløres med mobiltelefonen i hånden. Fra i dag udløser mobiltelefoni under kørslen også et klip i kørekortet. Hertil kommer bøden på 2.000 kr., hvoraf de 500 kr. går til Offerfonden. Fonden blev oprettet i 2014 med det formål at yde tilskud til projekter, der kan styrke viden om støtte til ofre for bl.a. trafikulykker.

Klip og bøde udløses også, hvis bilisten gribes i at betjene navigationsanlæg, tablet, computer eller andet elektronisk udstyr under kørslen.

De unge er værst

At et klip nu følger med forseelsen er der stor opbakning til. En undersøgelse, som Kantar Gallup 28.-30 august lavede for Rådet for Sikker Trafik blandt 1.120 danskere, viser, at otte ud af ti finder klippet i orden.

“Uopmærksomhed er et stort problem for sikkerheden på vejene. Sammen med kampagner og kontrol er et klip i kørekortet noget af det, der virkelig kan ændre folks farlige adfærd. Det er godt for trafiksikkerheden, at man nu sætter ekstra ind over for uopmærksom kørsel,” siger Mogens Kjærgaard Møller, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik.

I Gallup-undersøgelsen svarer 34 procent af de adspurgte, at de nogle gange kommer til at bruge deres mobiltelefon eller GPS håndholdt. Blandt de 18-35 årige er det 57 pct., der nogle gange “kommer til” at bruge mobilen. Blandt bilister over 60 år er det otte pct., der taler i mobil, mens de kører.

Mændene er en lille smule mere tilbøjelige til at tale i mobil under kørslen: 35 pct. mod 32 pct. af kvinderne.

Læs også: SMS’er du også bag rattet?

mortenk@hvilkenbil.dk

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here